Etusivu » Teollisuus » Vihreällä infralla yhteistä hyvää
Ympäristötekniikka

Vihreällä infralla yhteistä hyvää

vihrea-kaupunki-infra-viherrakentaminen
vihrea-kaupunki-infra-viherrakentaminen
Parhaimmillaan kaupunkien vihreä infra tukee biodiversiteettiä luoden yhteistä hyvää. Kuvat: Oma arkisto

Outi Tahvonen

tutkijayliopettaja

Kaupungin vihreä infra tukee parhaimmillaan biodiversiteettiä ja tuottaa samalla yhteistä hyvää.

Olipa kerran kaupunki ja kaupungissa puu. Ja nurmikko ja muitakin kasveja. Vihreä kaupunki-infra voidaan määritellä monin eri tavoin, mutta tutkijayliopettaja Outi Tahvonen painottaa, ettei vihreä saa olla päälle liimattua.

– Ei niin, että vaan istutamme jonkin puun tai pensaan paikoilleen. Meidän tulee ymmärtää taustalla vallitseva systeemi – maa-aineksen sopivuus sekä ravinteiden ja veden kierto. 

Vihreän infran tarkoitus on viihtyvyyden lisäksi tuoda ratkaisuja kaupunkien ongelmakohtiin. Esimerkiksi puiden suomalla varjolla voidaan lämpötilaa laskea kesäisin monta astetta.

– Usein unohdetaan, että yhteyttävä kasvi on ylivoimaisesti paras tapa sitoa hiilidioksidia ilmakehästä, Tahvonen sanoo. 

Puhdasta ilmaa ja tukea pölyttäjille

Jotkin vihreään infraan liittyvät nykytoimintamallit ihmetyttävät Tahvosta. Otetaan nyt esimerkiksi hulevesi, jolle asiantuntija keksii muutakin käyttöä kuin hukkaan valumisen.

– Hulevesi lorisee kaivoon, kun kasvit vieressä huutavat janoaan. Jonkin ajan kuluttua paikalle saapuu kasteluauto. Järjetön systeemi, kun huleveden voisi hyvin ohjata kasvien kastelemiseen. 

Tahvosen mukaan yksittäisillä tonteilla tehtävät valinnat voivat parhaimmillaan tuottaa suuren määrän yhteistä hyvää.

– Ajatellaan vaikkapa teollisuusaluetta, jonka pitkälle mietityt vihreät komponentit tarjoavat kaikkien tarvitsemia ekosysteemipalveluita, kuten puhdasta ilmaa tai elintilaa pölyttäjille. 

Yritysten tavoite yhteiskuntavastuuseen voisikin Tahvosen mielestä hyvin ulottua myös tällaisten ekosysteemisidonnaisten hyvien arvojen tuottamiseen.

– Siitä hyötyisivät kaikki, jolloin yksi plus yksi on aina vähintään viisi.

Next article