Etusivu » Teollisuus » Myös vesihuollon saa avaimet käteen -palveluna
Sponsoroitu

Eino Nissinen

johtava asiantuntija, Alva

Herkko Torssonen

kehityspäällikkö, Alva

Monessa kunnassa 1970- ja 80-luvuilla rakennetut jätevedenpuhdistamot ja vesilaitokset alkavat olla käyttöikänsä päässä ja erityisesti pienissä kunnissa niiden uudistamiset ovat merkittäviä investointeja.

– Kunnat joutuvat jatkuvasti miettimään mitkä investoinnit ja palvelut ovat kunnan ydinpalveluja ja mitkä ovat sellaisia, että asukkaan näkökulmasta ei ole väliä kuka ne tuottaa. Erityisesti niukkenevat resurssit pakottavat miettimään, mitä tehdään yksin ja mitä voitaisiin tehdä kumppanien kanssa yhdessä, sanoo Alvan johtava asiantuntija, ex-kuntajohtaja Eino Nissinen.

– Miljoonaluokan investoinneille on myös vaihtoehto: vedenkäsittelyä voi hankkia myös palveluna. Pelkkä laitoksen suunnittelu maksaa helposti neljännesmiljoonan. Kun suunnittelu, rakentaminen ja operointi keskitetään palveluksi, säästetään merkittäviä summia, lisää Alvan kehityspäällikkö Herkko Torssonen.

Vesihuollon hankkiminen palveluna irrottaa pääomaa investoinneista muuhun käyttöön. Palvelut voidaan toteuttaa yhteistyössä ottamalla mukaan kumppaneita, kuten toisia kuntia, teollisuuslaitoksia sekä palveluntuottajan, joka kokoaa eri osapuolten tarpeet ja osaamisen yhteen. Näin voidaan hyödyntää koko kumppaniverkoston asiantuntemusta.

Vesihuollon erityisosaaja

Alva-yhtiöt Oy on tytäryhtiöineen edelläkävijä sähkön-, lämmön- ja vedenjakelun digitaalisten palveluiden tuottajana ja käyttäjänä. Alva tarjoaa vesihuollon erityisosaamistaan myös muille alan toimijoille, esimerkkinä Kuntien Digiaalto, Valvomopalvelut 24/7 sekä Alva-konsepti. Alva-konseptissa veden- ja jätevedenpuhdistamoiden sekä veden ja jäteveden siirtolinjojen rahoitus, suunnittelu, toteutus, ylläpito ja operointi tuotetaan palveluna, joka räätälöidään ja toteutetaan asiakkaan tarpeiden mukaisesti.

Alvan kokemuksen mukaan myös kansainvälisillä markkinoilla olisi tilausta suomalaiselle vesiteknologialle.

– Meillä on paljon uusia teknisiä ratkaisuja, joilla voisi olla kysyntää laitoksissa myös kansainvälisesti, mutta niiden tulee olla testattuja ja toimivia konsepteja, Herkko Torssonen muistuttaa.

Next article