Etusivu » Teollisuus » IoT tuo vesilaitosten tarjontaan uusia palveluita
Sponsoroitu

Marika Heikkilä 

toimitusjohtaja,
VMH Kalibro Oy

Petteri Kotonen

toimitusjohtaja,
Haminan Vesi

Jari Makslahti

toimitusjohtaja,
Effectio Oy

Katja Arvola

toimitusjohtaja,
Limingan Vesihuolto Oy

Digitalisaatio muuttaa ja mahdollistaa monia asioita vesihuoltolaitoksilla.

Vesilaitokset siirtyvät todelliseen kulutukseen perustuvaan laskutukseen, kun vedenkulutustiedot saadaan automaattisesti etäluennalla. Etäluettavat vesimittarit tuovat uusia mahdollisuuksia myös verkoston hallintaan ja kunnossapitoon.

– Uudistumispaineita kohdistuu myös asiakastieto- ja laskutusjärjestelmiin. Useissa vesilaitoksissa on menossa kehityshankkeita tai järjestelmän vaihtoja, jotta digitaalisesti tuotettu tieto saadaan talteen. Kaiken kaikkiaan kyse on koko vesihuoltolaitoksen toimintojen uudelleen arvioinnista. Osa tätä on se, että mittarointiin liittyvät asiat halutaan ostaa kokonaispakettina, sanoo VMH Kalibro Oy:n toimitusjohtaja Marika Heikkilä.

– Jokainen vesilaitos joutuu miettimään näitä asioita. Saneerausmäärät kasvavat, ja on tiedettävä mihin kohteeseen saneerausrahat kannattaa pistää. Uuden järjestelmämme myötä pystymme paikantamaan huomattavasti tarkemmin missä kohtaa verkosto vuotaa, kertoo Haminan Veden toimitusjohtaja Petteri Kotonen.

Toimintavarmaa mittausta

– Ultraäänimittareissa ei ole liikkuvia tai kuluvia osia. Pienikokoisen mittarin voi asentaa mihin asentoon tahansa, mikä helpottaa asennustyötä. Tarkka ultraäänimittaus mittaa hyvin pienenkin vedenkulutuksen, Effectio Oy:n toimitusjohtaja Jari Makslahti kertoo.

Mittari lähettää automaattisesti hälytyksen eri vikatilanteissa, esimerkiksi jäätymisvaarasta, jos vesi on poikkeuksellisen kylmää, jatkuvasti valuva vesi aiheuttaa vuotohälytyksen. Mittari hälyttää myös putkirikosta, takaisinvirtaamasta, putkessa olevasta ilmasta, jopa laiterikosta. Hälytykset näkyvät myös mittarin LCD-näytöllä, samoin hetkellinen vedenkulutus.

Tyytyväisiä asiakkaita

– Meillä oli vanha mittarikanta, joka piti uusia. Mietin, kuinka suuri urakka mittareiden vaihtaminen, lukeminen ja laskutus onkaan. Lähdin etsimään löytyisikö helpompaa tapaa hoitaa homma. Onneksi löysimme Axioma-mittareiden maahantuojan, mittareille asentajat sekä myyjän, jolla oli toimialatuntemusta. Myyjä osasi kertoa eri ratkaisuista ja antaa lisäneuvoja mitä muuta kannattaisi samalla ottaa huomioon, mistä voisi olla meille hyötyä, kertoo Limingan vesihuollon toimitusjohtaja Katja Arvola.

– Emme nähneet heti alussa kaikkia mahdollisuuksia. Nyt käytämme etäluettavien vesimittareiden lisäksi myös Decentlab-pohjavesisensoreita pohjaveden pinnankorkeuden automaattiseen mittaamiseen. Vesimittareiden vaihto onnistui helposti puhelinsovelluksen kautta, asentaja otti kuvan sekä vanhasta mittarista että paikalleen asennetusta uudesta mittarista. Tiedot skannattiin suoraan kuvista uuteen laskutusohjelmaan. Saimme hoidettua ison kokonaispaketin mittareiden vaihdon yhteydessä. Yhteistyö kaikkien toimijoiden kanssa oli vaivatonta ja selkeää, yhdessä kehittämisen meininkiä, Arvola kiittää.

Petteri Kotonen jatkaa samalla linjalla:

– Meille oli tulossa uusi asiakaspalvelujärjestelmä, saimme hyvän yhteistyöprojektin järjestelmätoimittajan ja vesimittaritoimittajan kanssa, teimme samalla kertaa tarvittavat rajapinnat ja muut muutokset. Projektin kaikki palaset loksahtivat yhteen.

Tutustu tuotteisiin ja palveluihimme >>

Effectio Oy tuo maahan IoT-teknologiaan perustuvia ultraäänivesimittareita, jotka soveltuvat vesilaitoskäytön lisäksi myös huoneistokohtaiseen vedenkulutuksen mittaamiseen. Lisäksi yritys maahantuo ympäristön seurantaan tarkoitettuja IoT-sensoreita, esimerkiksi pohjavesien pinnankorkeuden mittaamiseen – myös katuvalojen etäohjausta on jo pilotoitu Tampereella.

Next article