Etusivu » Teollisuus » Hyväkuntoinen vesihuoltoverkosto – yhteiskunnan elinehto
Sponsoroitu

Toimivat vesihuoltoverkostot vaikuttavat merkittävästi ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin. Myös vesijohtoverkoston kunnon tutkimisessa tärkeintä on hygienia.

Suomen vesihuoltoverkostot ovat osittain huonossa kunnossa, ja tällä seikalla on myös kansanterveydellinen ulottuvuus. Kun vesijärjestelmiin syntyy mikrobeja, veteen tulee usein paitsi samentumista myös haju- ja makuhaittoja.

– Puhdasvesiverkoston kunto on hyvä silloin, kun putket kykenevät kuljettamaan vettä määränpäähän – kahvikoneeseen, mukiin tai suihkuun – ilman, että sitä vuotaa hukkaan. Viemäriputkien tehtävä taas on viedä jätevesi jätevedenpuhdistamolle, Aquapriori Oy:n toimitusjohtaja Harri Rautio kuvailee.

Raution mukaan vuotavalla viemäriputkistolla on kaksi ongelmaa: viemäriputken sisään pääsevä hulevesi aiheuttaa tuntuvia ylimääräisiä pumppauskustannuksia sekä ongelmia jätevedenpuhdistamoille.

– Kunkin kaupungin alla risteilee satoja kilometrejä vesi- ja viemäriputkia, jotka ovat joko hyvässä – tai ennemminkin huonossa kunnossa, asiaan hyvin vihkiytynyt Rautio sanoo. 

”Puhdas vesi on hieno ja arvokas asia”

Jos markkinoilla ei valmiiksi ole sopivaa ja täysin toimivaa menetelmää, täytyy se kehittää itse. Raution luotsaaman Aquapriorin patentoitu menetelmä luotiin tuottamaan tietoa vesijohtoverkoston todellisesta kunnosta veden virtausominaisuuksia ja erilaisia laatuarvoja tutkimalla.

– Näin saneeraukset voidaan kohdistaa verkoston kriittisimpiin osiin sen sijaan, että toimenpiteitä tehtäisiin esimerkiksi vain putkiston iän tai vikahistorian perusteella. Myös hygieenisyys on taattu, sillä emme vie mittausvälineitä putkien sisään, Rautio painottaa.

Rautio on paitsi yrittäjä myös perheenisä, joka tietää, miten tärkeä toimiva vesiverkosto on yhteiskunnalle.

– Maailman vesivarat täytyy turvata myös tulevaisuudessa. Puhdas vesi on hieno ja arvokas asia.

Ota yhteyttä ja tehdään yhdessä suunnitelma verkostojenne kunnon tutkimisesta >>

Aquapriori Oy on vesijohto- ja viemäriverkoston kuntotutkimuksen asiantuntija, jonka kotimainen AquaTrioscope®-menetelmä on saanut hyvän vastaanoton myös ulkomailla.

Next article