Etusivu » Teollisuus » ”Jännä, miten pimeää oli ennen uusia valaisimia”
Sponsoroitu

Vanhoissa teollisuushalleissa on valaisimina monesti vielä loisteputkia ja purkauslamppuja.

– Usein ihmiset hämmästyvät, miten paljon LEDit tuovat lisää valoa tilaan ja miten merkittävää hyvä valaistus on työskentelyn ja työn laadun kannalta, valaistuksen erityisasiantuntija Toni Kulikoff SteraLuxilta kertoo.

SteraLuxin suunnittelijat käyvät aina paikan päällä katsomassa tilan, koska pohjapiirroksista ei esimerkiksi näe, jos hallinosturi peittää kokonaisen työskentelylinjan valaistuksen, tilassa on näkyvyyttä haittaavaa höyryä tai layout onkin erilainen kuin pohjakuvissa.

– Suunnittelemme valaistuksen aina niin, että se lisää valotehon ohella turvallisuutta, Kulikoff korostaa.

Valaisimetkin voi räätälöidä, koska tehdas on Suomessa

Stera Technologies on toiminut Suomessa jo yli 60 vuotta ja sillä on täällä kuusi tehdasta. Yksi niistä on SteraLux, joka suunnittelee ja valmistaa valaisimet Turussa.

– Oma tehdas ja vahva mekaniikan osaaminen antavat meille vapauden räätälöidä valaisimet ja niiden kiinnitykset vastaamaan kunkin asiakkaan tarpeisiin. Suunnittelemme aina myös valaisinten johdot sopiviksi, jolloin asentaja tekee johdotuksen nopeasti valmiilla pikaliittimillä, Kulikoff sanoo.

Asentamisen nopeus on tärkeää kaikille osapuolille, koska esimerkiksi valmistavassa teollisuudessa tuotantoa voi häiritä vain harvoin ja seisokkeja on vielä harvemmin.

– Siksi teemme yleisillä alueilla valaisinten vaihdot päivisin ja muilla alueilla öisin. Näin valaisinremontti on mahdollisimman huomaamaton asiakkaalle, Kulikoff jatkaa.

Älykäs ohjaus tuo säästöjä niin urheilukentille kuin teollisuushalleihin

Monissa tehtaissa tuotantotilojen layout vaihtuu säännöllisesti, jolloin valaistuksen muuntautuvuus on tärkeää. Älykkäällä ohjauksella säästää myös sähkölaskussa. Valaistuksen ohjauksessa käytetään useimmiten DALI-järjestelmää (Digital Addressable Lighting Interface) ja tilan eri valaistustasot SteraLux ohjelmoi valmiiksi.

– Teemme ohjelmat jokaiseen tilaan, jolloin esimerkiksi varastossa, logistiikkaterminaalissa, tuotantotilassa ja toimistossa on eri valotasot ja asiakkaan on tarvittaessa helppo vaihtaa niitä, Kulikoff sanoo.

SteraLux vaihtoi omalla Tammelan tehtaalla valaistuksen LEDeihin ja säästöä syntyy 30 000 euroa vuodessa. Säästöt riippuvat tietenkin sähkön hinnasta, mutta takaisinmaksuajat ovat yleensä kahdesta kolmeen vuotta ja energiansäästöä tulee tyypillisesti 60–75 prosenttia.

– Valaisinremontti on mahdollista maksaa myös rahoituksella ja näin isot säästöt ylittävät kuukausierät heti. Investointi tuottaa siis heti positiivista kassavirtaa, Kulikoff summaa.

Tilaa maksuton valaistuskartoitus täältä >>

Next article