Etusivu » Pakkaus ja materiaalit » Uusiomuovia halutaan nyt brändituotteisiin
Kierrätysmuovi

Uusiomuovia halutaan nyt brändituotteisiin

uusiomuovi
uusiomuovi
Kierrätettävyys tulee ottaa huomioon jo tuotteita suunniteltaessa. Kuvat: Getty Images

Vesa Kärhä

toimitusjohtaja, Muoviteollisuus ry

Suomen muovin kierrätys on kasvanut 2000-luvun edetessä todella merkittävästi. Se ylittää jo reippaasti 50 000 tonnia vuodessa.

– Suomessa on tehty hurjasti työtä uusiomuovien eteen siitä lähtien kun Riihimäen muovijalostamo aloitti vuonna 2016. Muovin mekaanisen kierrätyksen osaajista kukin yritys prosessoi muoveja omilla menestysresepteillään ja osaamisellaan. Jotta kiertotalouden kasvu jatkuisi, me tarvitsemme vielä enemmän kysyntää uusiomuovituotteille. Tarvitaan myös lisää lajittelu- ja jalostuskapasiteettia, ehkä jopa toinen 50 000 tonnia, ja sille turvattu syöttövirta, kertoo Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Kierrätettävyys tulee ottaa huomioon jo tuotteita suunniteltaessa. Kun uusiomuovista valmistetaan tuotteita, tarvitaan entistä syvällisempää polymeerikemian ja valmistustekniikan osaamista.

– Moni asiakas haluaa tänä päivänä kierrätettyä muovia tuotteeseensa. Kasvua on ollut ilahduttavan paljon myös kotimaassa ja erityisesti kuluttajapakkauksissa. Markkinan ja muoviyritysten pitääkin antaa toimia rauhassa, jotta saadaan laadukasta uusioraaka-ainetta jalostusketjuun sekä syntynyt jalostusarvo ja säästö jäämään kokonaisuudessaan kotimaahan, Kärhä jatkaa.

Kemiallinen kierrätys palauttaa muovin alkutilaansa

Yleisin tekniikka muovin kemialliseen kierrätykseen on pyrolyysi, jossa muovi pilkotaan lähtötekijöihinsä ja molekyylit kootaan uudelleen uutta vastaaviksi.

– Neste on visioinut tekevänsä kierrätysreitin jopa miljoonalle tonnille muovia vuoteen 2030 mennessä. Se on viisinkertaisesti se määrä mitä Suomessa syntyy muovijätettä. Ainakin Tanskassa, Belgiassa, Italiassa ja Itävallassa jätemuoviperäistä pyrolyysiöljyä käytetään jo osana normaalia muovituotannon raaka-ainesyöttöä ja tämän kierrätystoiminnan ennustetaan laajenevan kymmenien tuhansien tonnien vuosivauhtia, Vesa Kärhä kertoo.

Jos ultraviolettisäteilyltä suojatun muovisen roska-astian käyttöikä on 20 vuotta ja sen materiaali kestää 20 kierrätyskertaa, niin astian muovin käyttöikä on periaatteessa 400 vuotta. Siinä ajassa kemiallinen kierrätys on voinut kehittyä jo niin pitkälle, että kerran valmistettua muovimolekyyliä voidaan käyttää ikuisesti.

Next article