Skip to main content
Etusivu » Pakkaus ja materiaalit » Muovi on elintarvikepakkauksissa vastuullinen valinta
Kierrätysmuovi

Muovi on elintarvikepakkauksissa vastuullinen valinta

muoviset elintarvikepakkaukset
muoviset elintarvikepakkaukset
Muovipakkausten elintarviketurvallisuus on hyvä, sillä muovi on materiaalina hygieeninen. Kuva: Getty Images

Vesa Taitto

toimitusjohtaja, Muoviyhdistys ry

Muoviin pakatut elintarvikkeet ovat turvallisia ja säilyvät hyvin. Ympäristön kannalta on merkityksellistä katsoa koko tuotteen ympäristökuormitusta. Pakkauksen olisi tärkeää olla kierrätettävä.

Elintarvikepakkauksen ulkonäkö on ensisijaisin asia, johon kuluttaja kiinnittää huomionsa valitessaan tuotetta kaupan hyllyltä. Ostopäätökseen voi vaikuttaa esimerkiksi pakkauksen tuttuus ja sen funktionaalisuus.

Muovista ei irtoa elintarvikkeeseen hajuja tai makuja.

– Pakkausten yksilöllisyys saattaa toimia kilpailuedun lähteenä monille tuotteille, lisää Vesa Taitto, Muoviyhdistys ry:n toimitusjohtaja.

Pakkausmateriaaleja on erilaisia, mutta elintarviketeollisuudessa muovin käyttäminen on välttämätöntä. Muovipakkausten elintarviketurvallisuus on hyvä, sillä muovi on materiaalina hygieeninen. Se pitää bakteerit poissa elintarvikkeesta.

– Muovista ei irtoa elintarvikkeeseen hajuja tai makuja. Pakkauksissa käytettävät raaka-aineet ovat tarkasti reguloituja.

Usea pakkaustuote ei pystyisi säilömään elintarviketta, jos siinä ei olisi käytetty muovia. Esimerkiksi maito ei pysyisi purkissa, ellei sitä olisi pinnoitettu muovilla.

Suljetut kierrot lisääntymässä

Monille saattaa olla muodostunut mielikuva muovin epäekologisuudesta, mutta muovi on elintarvikkeiden pakkausmateriaalivaihtoehdoista ympäristöystävällisimpiä.

– Muovi on energiatehokasta valmistaa. Lisäksi se on kevyt materiaali, joten kuljettamisesta syntyy vähemmän päästöjä, kuin jos ne olisivat pakattuina lasiin tai metalliin.

Muoviset elintarvikepakkaukset vaikuttavat merkittävästi ruokahävikin vähenemiseen, sillä ruoka säilyy muovipakkauksissa erittäin hyvin. Taitto huomauttaakin, että elintarvikepakkauksen ympäristövaikutuksia ei voida tarkastella erillisenä elintarvikkeesta.

– Kunhan ihminen ei heitä muovipakkausta sitä käytettyään luontoon, vaan kierrättää sen, muovi on ympäristön kannalta paras elintarvikkeiden pakkausmateriaalivaihtoehto, Taitto lisää.

Suomessa elintarvikemuovin voi kierrättää muovinkeräysastiaan.

– Yksimateriaalipakkauksista saatava raaka-aine käytetään PET-pulloja lukuun ottamatta muihin käyttösovelluksiin.

Maailmalla on käynnissä pilotteja, joissa muovin voi kierrättää niin, että pakkaus käytetään uudelleen samassa käyttötarkoituksessa.

– Nyt haasteena on lainsäädäntö ja tekniset ratkaisut. Ainoastaan pulloista saatava PET on elintarvikehyväksytty. Markkinoilla olisi suuri kysyntä saada myös muita uusiomuovilajeja elintarvikehyväksytyksi. Siihen päästään tulevaisuudessa mahdollistamalla suljetumpia kiertoja raaka-aineen tasalaatuisuuden varmistamiseksi.

Next article