Etusivu » Pakkaus ja materiaalit » Millainen pakkaus on vastuullinen?
Vastuullisuus

Millainen pakkaus on vastuullinen?

vastuullinen pakkaus
vastuullinen pakkaus
Tänä päivänä voidaan sanoa, että lähes kaikki pakkaukset voidaan kierrättää – ja ne myös kiertävät. Kuva: Unsplash

Vastuullisuus on kova sana tämän päivän yrityselämässä. Varsinkin kaikki kuluttajien kanssa suoraan tekemisissä olevat yritykset haluavat vakuuttaa potentiaaliset asiakkaansa siitä, että juuri meidän yrityksemme on se vastuullisin valinta.

Erityisesti herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden kohdalla pakkaus on se mitä katsotaan ja kosketaan eli pakkauksen perusteella muodostamme mielikuvan itse tuotteesta. Pakkaus viestii myös vastuullisuudesta. Ei siis ole yhdentekevää millaisen pakkauksen brändinomistaja valitsee tuotteelleen.

Pakkauksen ensisijainen tehtävä on pakatun tuotteen suojaaminen ympäristön rasituksilta. Voidaan siis ajatella, että vastuullinen pakkaus suojaa tuotetta mahdollisimman hyvin. Hyvin pakattu tuote saapuu kuluttajalle hyvässä kunnossa. Ryhdikäs ja siisti pakkaus myös tukee brändin imagoa.

Tuotteitaan pakkaavalle yritykselle pakkaus on aina kustannus, joka pyritään optimoimaan; arvokasta pakkausmateriaalia käytetään niin vähän kuin tuotteen suojaamisen kannalta on järkevää. Pakkauksen liiallinen keventäminen tai ohentaminen johtaa säästöjen sijaan hävikin lisääntymiseen ja kulujen kasvuun. Markkinatalous siis huolehtii siitä, että ylipakkaamista ei isossa mittakaavassa tapahdu.

Onko jokin pakkausmateriaali sitten muita vastuullisempi – pitäisikö esimerkiksi muovia välttää tai vähentää? Yksinkertaista vastusta ei ole; kaikki riippuu tuotteen ominaisuuksista, toimitusketjun vaatimuksista ja lopulta myös kierrätyksen ja muun jätehuollon toimivuudesta.

Tuottajavastuu

Pakkausjätteiden keräystä ja kierrätystä varten on luotu tuottajavastuuksi kutsuttu järjestelmä. Siinä pakattuja tuotteita markkinoille tuovat yritykset hoitavat ja maksavat pakkausten kierrätyksen. Käytännössä tämä näkyy muun muassa koko Suomen kattavassa Rinki-Ekopisteverkostossa. Kun yritykset joutuvat maksamaan lisääntyvän kierrätyksen kustannukset, on selvää, että pakkauksia kehitetään helpommin kierrätettäviksi.

Tänä päivänä voidaan sanoa, että lähes kaikki pakkaukset voidaan kierrättää – ja ne myös kiertävät. Tulevaisuudessa myös yhdistelmämateriaaleista valmistetut ja vaikeasti kierrätettävät pakkaukset voidaan kierrättää, kun esimerkiksi muovien kemiallinen kierrätys saadaan kehitettyä teolliseen mittakaavaan.

Vastuullinen pakkaus täyttää tehtävänsä eli suojaa pakattua tuotetta ja on sen lisäksi kiertotalouden kanssa yhteensopiva eli se on biopohjainen, kierrätettävä ja kierrätetty tai uudelleenkäytettävä. Kun pakkauksessa on lisäksi selkeät ohjeet siitä, mitä sille pitää tehdä käytön jälkeen, on se myös kuluttajan näkökulmasta helppo ja vastuullinen valinta.

Suomen Pakkausyhdistyksen tapahtumat:

1.  Pack Print Forum 22.9.2021: ”Älykkäät ja ympäristöystävälliset etiketit”

2. Pakkausalan peruskurssi nro 85:

• 1. jakso 29.–30.9.2021

• 2. jakso 23.–25.11.2021

• 3. jakso 19.–20.1.2022

3. Pack Summit 11.11.2021: ”Tulevaisuuden pakkaukset”

Lisätietoa: pakkaus.com/tapahtumat


Kirjoittaja Antro Säilä on Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimitusjohtaja.

Next article