Etusivu » Innovaatiot » Hävikistä syntyy raskain ympäristöjalanjälki
Pakkaus

Hävikistä syntyy raskain ympäristöjalanjälki

havikki-ymparistovaikutus-vastuullisuus
havikki-ymparistovaikutus-vastuullisuus
Pakkausteollisuudessa uudet teknologiat, materiaalit ja älykkäämmät ratkaisut mahdollistavat ympäristöystävällisemmän kokonaisuuden. Kuvat: Getty Images ja Tuuli Pessi

Kimmo Korhonen

toimitusjohtaja, Artekno Oy

Uudet älykkäät teknologiaratkaisut ja pakkausten kestävämmät materiaalit ovat ratkaisu ympäristöystävällisempään kokonaisuuteen.

Kevyttä ja kestävää – pakkausten tuotekehittelyssä päällimmäisenä tavoitteena on kehittää kestäviä materiaaleja, joissa käytetään vähemmän raaka-ainetta, ja joita saadaan kierrätettyä mahdollisimman hyvin. Jos pakkaus ei suojaa tuotetta, hävikistä syntyvä ympäristöjalanjälki on huomattavasti suurempi kuin itse pakkauksesta syntyvä. Tästä syystä pakkaamista tulee tarkastella sen koko elinkaaren ajalta.

Artekno Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Korhonen korostaa polypropeenin olevan muovipakkausten materiaalina hyvä sekä ruokahävikin, turvallisuuden että logistiikkateollisuuden näkökulmasta.

– Paremmalla pakkausälyllä ja merkinnöillä polypropeenipohjaiset pakkaukset pystytään lähitulevaisuudessa kierrättämään ja lajittelemaan uudelleenkäyttöön esimerkiksi elintarvikepakkauksissa. Tämä toteutuu jo nyt muun muassa PET-pohjaisissa ratkaisuissa.

Korhosen mielestä on selvää, että kuitupohjaiset ratkaisut, kuten kartonki, tulevat teknisten ominaisuuksien parantuessa lisääntymään. Tämä tukee mahdollisimman ekologisen kokonaisuuden saavuttamista pakkauksissa.

”Jos pakkauksia käsitellään väärin, on vaikea ylläpitää ekologisesti tehokasta elinkaarta”

Pakkausteollisuudessa uudet teknologiat ja materiaalit sekä älykkäämmät ratkaisut mahdollistavat ympäristöystävällisemmän kokonaisuuden.

– Täytyy kuitenkin muistaa jokaisen ihmisen toiminnan merkitys. Jos pakkauksia käsitellään väärin, on vaikea ylläpitää ekologisesti tehokasta elinkaarta erilaisten materiaalien hallinnassa, Korhonen painottaa.

Korhonen panostaisi itse ennen kaikkea muovipakkausten kiertotalouteen, sillä hänen mukaansa esimerkiksi biohajoava muovipakkaus hankaloittaa kierrätystä ja uudelleenkäyttöä.

– Erityisesti uusia muovipakkausratkaisuja mietittäessä pitää uskaltaa ajatella, että pakkaus on vain yksi materiaalin toimintafunktio elinkaarensa aikana. Tässä ajatuksessa materiaali ei oikeastaan kohtaa loppukäyttäjää. 

Next article