Etusivu » Digitalisaatio » Data synnyttää kiinteistöalalle uutta liiketoimintaa
Sponsoroitu

Pasi Lähteinen

liiketoimintajohtaja, talotekniikkaratkaisut, Koja Oy

Suomessa kiinteistöt kuluttavat 40 % käyttämästämme energiasta, ja kolmanneksen hiilidioksidipäästöistä.

– Viimeiset vuodet huomio on kiinnittynyt energiatehokkuuteen ja energiansäästöön. Viime syksyn strategiatyössä nostimme kiinteistön olosuhteet ja sisäilman laadun, sekä sitä kautta terveyden strategiamme pohjaksi. Kun tehdään energiaälykäs kiinteistö, ei pelkästään energiatehokasta, ja otetaan huomioon rakennuksen hiilikädenjälki eli mitä positiivisia ilmastovaikutuksia voidaan saada aikaan, luodaan samalla kiinteistönomistajille lisäarvoa sekä käyttäjille optimaaliset työskentely- ja asumisolosuhteet, kertoo Koja Oy:n talotekniikkaratkaisujen liiketoimintajohtaja Pasi Lähteinen.

Koja Oy tarjoaa muun muassa älykkäitä ja energiatehokkaita talotekniikkaratkaisuja kiinteistöihin, teollisuuteen ja laivoille. Yrityksen uusin liiketoimintayksikkö, Koja solutions, jonka kohderyhmänä ovat kiinteistöjen omistajat, toteuttaa modernisointiratkaisuja asiakkaiden tarpeiden mukaisesti ja tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa vastaamaan myös tulevaisuuden tarpeisiin.

– Jokainen kiinteistö on yksilö. Ensin selvitämme mikä on asiakkaan visio, mitä asioita pitää huomioida, ja teemme lähtötilanteen kartoituksen, jonka jälkeen esittelemme asiakkaalle ratkaisumalleja. Energiankulutuksen hillitseminen ja laadukas sisäilma kuuluvat tänä päivänä samaan pakettiin. Molempien optimointi samaan aikaan onnistuu monitoroimalla ja älykkäillä säätöjärjestelmillä. Seuranta on aina osa kehittynyttä palvelupolkuamme, sanoo Lähteinen.

– Esimerkkinä maailman 15 suurimmasta risteilyaluksesta Kojan ratkaisut ovat kahdessatoista. Risteilijällä on lähes 10 000 ihmistä trooppisissa olosuhteissa ja yhden laivan energiankulutus vastaa 100 000 asukkaan kaupungin energiankulutusta. Säästöpotentiaali on huikea ja nyt haluamme tuoda tätä osaamista myös kiinteistöjen maailmaan, Lähteinen lisää.

Myös toimitila- ja liikekiinteistöissä vaikutukset ovat suuria. Energiankulutustarve vaihtelee käyttäjämäärien sekä vuoden- ja vuorokaudenajan mukaan. Energiamodernisoinnilla ja järjestelmän ohjattavuuden parantamisella päästään yli 10 % vähennyksiin ja samalla laadukkaampiin sisäolosuhteisiin. Kun järjestelmään yhdistetään geoenergiaa ja tehostetaan energian kierrätystä, päästään jopa 30 % pienempään energiankulutukseen.

Erilaiset hybridijärjestelmät yleistyvät

Tulevaisuudessa uudet ansaintalogiikat tulevat varmasti osittain perustumaan dataan ja se tulee muuttamaan liiketoimintamalleja.

– Enää ei myydä vain laitteita tai ratkaisuja vaan lähtötilannekartoituksen pohjalta tehdään asiakkaan kanssa yhteistyössä tuottolaskelmat, jonka jälkeen järjestelmä suunnitellaan ja toteutetaan. Osana laskelmia esitetään luvattu säästö ja olosuhteet ja asiakas maksaa siitä, että kiinteistö pidetään siinä tilassa mitä on sovittu, sitten kun olosuhteet pystytään mittaroimaan riittävän tarkasti. Asian voi ajatella siten, että asiakas maksaa tuotetuista olosuhteista, Lähteinen jatkaa.

Tämä on tulevaisuudessa iso markkina sekä hyvä vientimahdollisuus Suomelle. Yliopistoilla, tutkimuslaitoksilla ja yrityksillä on vaadittavaa osaamista rakentaa yhteistyössä asiakkaiden kanssa ratkaisuja hillitä ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

– Nyt on aika herätellä rakennus- ja kiinteistöalaa tekemään asioita uudella tavalla. Erilaisia IoT-ratkaisuja on jo käytössä, mutta tulevaisuudessa datan kerääminen ja sen jalostaminen kasvavat entisestään. Data laitetaan tuottamaan, Pasi Lähteinen summaa.

Älykkäitä ja energiatehokkaita ilmankäsittelyratkaisuja sekä teollisuuden puhaltimia. Lue lisää täältä!

Next article