Skip to main content
Etusivu » Innovaatiot » Kierrätysmuovi on uusi musta
Kierrätysmuovi

Kierrätysmuovi on uusi musta

kierratysmuovi-muovin-kierratys
kierratysmuovi-muovin-kierratys
Kierrätysmuovin suosio on kasvanut: suuret yritykset suosivat sitä jo ohi neitseellisen muovin. Kuva: Getty Images

Uusiutuvista raaka-aineista valmistettavat muovit ovat tulevaisuudessa ylivertaisia resurssisäästäjiä. Myös kierrätysmuovin suosio kasvaa suurten yritysten suosiessa sitä jo ohi neitseellisen muovin.

Muovin maine ei ole kummoinen, mutta toisaalta muovi on vain yleisnimi valtavalle ja monipuoliselle materiaalien ryhmälle. Yhteistä muoveille on Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtajan Vesa Kärhän mukaan vain se, että ihminen on osannut valmistaa niitä muutaman sukupolven ajan molekyyleistä lähtien.

– On myös alettu ajatella, ettei muovi sinänsä ole hyvä tai paha asia – muoveja on vain osattava käyttää oikein kierrättämällä ja hyödyntämällä ne vastuullisesti varsinaisen käytön jälkeen.

Uusiutumattomien tai hitaasti uusiutuvien fossiilisten muovien raaka-aineiden käytön Kärhä toivoisi loppuvan. Öljyä ja maakaasua on kuitenkin tähän asti ollut helposti saatavilla, ja niistä on ollut jopa mielekkäämpää tehdä muovituotteita kuin polttaa kokonaan ilmaan.

– Öljy ei silti ole muovien valmistuksessa välttämätöntä. Muovit kevyinä ja eristävinä säästävät energiaa, ja kun ne jatkossa tehdään uusiutuvista raaka-ainelähteistä, niistä tulee ylivertaisia resurssisäästäjiä.

Uusiutuvan muovin lisäksi Kärhä soisi myös kierrätysmateriaalin eli uusiomuovin käytön lisääntyvän.

– Aiemmin arveluttavasta kierrätysmuovista on tullut hyvin kysyttyä ja laadukasta – suuret firmat ovat jo sitoutuneet suosimaan uusiomuovia ohi neitseellisen.

Älykkäillä muovituotteilla uusia näkymiä ympäristönsuojeluun

Muovin Kärhä näkee ensisijaisesti kiertotalouden ja kestävän tulevaisuuden mahdollistajana. Esimerkkinä hän mainitsee yhä kriittisemmäksi käyvän vesihuollon, joka ei toimi ilman asianmukaisia muovirakenteita.

– Ilmansuojelussa lujitemuoviset savukaasupesurit ja suodattimet pysyvät hyvin ruostumattomina. Lista kiertotalouden välttämättömistä muoveista on loputon, Kärhä perustelee.

Yksi muovin kehityksen edistysaskelista Suomessa on Kärhän mielestä älykkäät uudet muovituotteet, joihin on mahdollista upottaa elektroniikkaa, tai joita pystytään printtaamaan niin, että tuotteen sisällä on sähköä tai valoa johtavia integroituja piirejä.

– Älykäs muovirakenne voi kertoa toimivuudestaan tai vaurioistaan sekä muutoin kommunikoida muiden laitteiden kanssa. Yhdistettynä esimerkiksi moderniin drone-tekniikkaan saadaan uusia näkymiä ympäristönsuojeluun, turvallisuuteen, liikkumiseen ja moneen muuhun.

Next article