Etusivu » Innovaatiot » Start up -yrittäjä Robert Nemlander: Kestäviä pakkauksia Maasta Marsiin
Pakkaus

Start up -yrittäjä Robert Nemlander: Kestäviä pakkauksia Maasta Marsiin

robert-nemlander
robert-nemlander
Robert Nemlanderin tähtäimessä on tavanomaisuudesta poikkeava ruokatoimitus. Kuvat: oma arkisto

Start up -yrittäjä Robert Nemlanderin tarina on kiehtova. Kansainvälisesti tunnustusta saaneen hyönteisruokayritys EntoCuben perustaja, ympäristöaktivisti ja tulevaisuuden visionääri innostui kehittämään ratkaisuja kestävään ruoan tuotantoon tavattuaan Sveitsissä syötäviä vesipulloja kehittäneen brittimiehen.

– Olin vaikuttajien seminaariviikolla Zürichissä ja illanvietossa yökerhossa tapasin yrittäjän, jonka ratkaisu pakkausjätteeseen oli kadottaa se kokonaan. Merileväuutteesta tehdyt, syötävät ja täysin biohajoavat, geelimäiset vesipullot tekivät minuun suuren vaikutuksen. Tajusin, kuinka merkittävä pakkausala on ympäristön ja tulevaisuuden kannalta, Nemlander juttelee.

Nemlander toi yökerhoinspiraation Pohjoismaiden johtavaan hyönteiskasvatusteknologia- ja hyönteisruokayritykseen, joissa myös ruokapakkauksen sisältö kumartaa ympäristöä.

– Hyönteisten sisällyttäminen ruokatuotantoketjuumme on tulevaisuuden ekoteko ja niiden ruokapakkauksen tärkein tehtävä on suojata sisältöä. Nykyisellään maatalouden tuotteista menee 30–50 % hävikkiin koko ruokaketjun matkalta pelloilta kuljetuksiin ja ruokakaupoista kotitalouksiin. Yksi tämän valtavan hävikin aiheuttajista on huono pakkaussuunnittelu, Nemlander herättelee.

– Kestävä pakkaus suojaa ruoan makua ja sen säilyvyyttä. Ympäristöystävällisellä materiaalisuunnittelulla parannetaan kierrätettävyyttä ja kuljetusmahdollisuuksia, Nemlander jatkaa.

Sirkkayrittäjän tähtäimessä onkin kunnianhimoinen ja tavanomaisuudesta poikkeava ruokatoimitus.

– Tavoitteenani on luoda pakkaus, joka mahdollistaa sirkkojen kuljettamisen Marsiin, NASA:n kanssa yhteistyössä hyönteisteknologiaa ja sen logistiikkaa kehittävä yrittäjä kertoo.

Tulevaisuuden avauksia logistiikkaan

Ruoka-alan hiilidioksidipäästöistä 11 % muodostuu nykyisellään logistiikasta.

– Tästä 7 % on toimitusketjun päästöjä ja loput 4 % niin kutsutun viimeisen mailin toimituksen päästöjä.

– Nyt kun e-kauppa on nousussa, kehitetään aktiivisesti teknologioita tähän viimeisen mailin toimitukseen. Ruokaa on kätevä tilata kotiin lähikaupasta, mutta miten se toimitetaan perille ympäristöä kunnioitten? Ratkaisuja on haettu muun muassa roboteista ja drone-lennokeista, Nemlander antaa esimerkkejä.

Sinua saattaisi kiinnostaa: Sarjayrittäjä Anssi Mikola kehittää kestäviä ratkaisuja merten muoviongelmaan

Next article