Etusivu » Logistiikka » Varastologistiikka digitalisoituu vauhdilla
Varastologistiikka

Varastologistiikka digitalisoituu vauhdilla

varastologistiikka
varastologistiikka
Kuva: Adobe Stock

Varastologistiikassa megatrendejä ovat digitalisaatio, automatisaatio ja verkkokauppa. Sisälogistiikan ympäristö teknistyy vauhdilla.

– Sisälogistiikka, eli materiaalin ja tuotteiden käsittely organisaation sisällä, kiinnostaa yrityksiä todella paljon ja se on yksi kuumimmista logistiikan puheenaiheista Euroopan laajuisesti, toteaa LIMOWA ry:n johtaja Jorma Härkönen.

 Härkösen mukaan sisälogistiikka on havaittu alueeksi, jossa on yllättävän suuri tehostamisen potentiaali koko toimitusketjua ajatellen.

– Yrityksillä on suuret toiminnan tehokkuus- ja säästötavoitteet. Tuotantoprosessi on kyllä perinteisesti kunnossa, mutta sisälogistiikan tärkeyteen on vasta nyt todella herätty.

 Varastologistiikan digitalisaatio ja automatisaatio tarjoavat yritystoiminnalle huomattavia tehostamisen mahdollisuuksia.

– On selvää, että työntekijöiden numeromääräinen tarve vähenee. Toisaalta työntekijöiden toimenkuva muuttuu. Moderni varastotyö vaatii tekijältään sekä koulutusta että osaamista teknologian soveltamisessa, toteaa Härkönen.

Verkkokauppa mullistaa varastoinnin

Härkönen korostaa varaston olevan voimakkaasti muuttuva toimintaympäristö, jossa keskeinen rooli on älykkäällä teknologialla. Esineiden internet on ja tulee olemaan yhä suuremmassa roolissa varastojen logistiikassa.

– Kaikki perustoiminta, kuten perinteiset varastoinnin kalusteet ja siirron tuotteet kehittyvät voimakkaasti. Esimerkiksi trukit ovat yhä viisaampia ja rullakoihin voidaan yhdistää tunnistavaa teknologiaa.

 Ala myös keskittyy voimakkaasti.

– Erillisten varastojen tilalle rakennetaan yhä useammin yksittäinen logistiikkakeskus tarkasti valittuun paikkaan, joka on toimitusten ja jakelun kannalta optimaalisin, Härkönen sanoo.

 Verkkokauppa asettaa varastologistiikalle erittäin kovia vaatimuksia.

– Verkkokauppa on voimakkain kasvutrendi. Toimitusmäärät ovat valtavia ja ne ovat yksilöllisiä: pakkauskoot ja -materiaalit voivat olla mitä moninaisempia. Kuluttajat ovat oppineet vaatimaan, että tilaus on perillä alta aikayksikön. Jo tehokkuudenkin kannalta toiminnan tulisi olla virheetöntä ja varastojen sijaita lähellä loppukäyttäjää.

 Logistiikalta edellytetään myös jäljitettävyyttä esimerkiksi tuotannon eettisyyteen liittyen. Toiminnan on oltava ympäristöystävällistä ja energiatehokasta.

– Käytössä voi olla vaikkapa sähkökäyttöisiä ajoneuvoja tai valaistusratkaisuja voidaan miettiä energiatehokkaiksi. Isommasta mittakaavasta esimerkiksi käyvät ne uudet logistiikkakeskukset, joiden katoille on asennettu aurinkopaneeleja. Tällä on saavutettu jopa kymmenien prosenttien energiansäästöjä, toteaa Härkönen.

Suomi tunnetaan varastologistiikan osaajana

– Suomi on kansainvälisestikin tunnustettu logistiikan osaaja ja meillä on jo nyt alalla maailmanluokan tekijöitä. Myös pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on tässä hyviä mahdollisuuksia. Varastologistiikassa on paljon saavutettavaa ja tehtävää. Jo nyt meillä on paljon älykästä teknologiaa, laitevalmistusta ja ICT-ohjausjärjestelmiä tarjolla. Varastologistiikan digitalisaatio voi tarjota mahdollisuuden uudentyyppisen viennin lisäämiseen, Härkönen summaa.

Next article