Etusivu » Vesitekniikka » Metsä-Sairilan uusi jätevedenpuhdistamo on maailman huippua
Sponsoroitu

Mikkelissä päätettiin nostaa jätevedenpuhdistuksen laatu kertaheitolla EU:ssa valmisteilla olevia yhdyskunnan jätevesisäädöksiä korkeammalle. Kovien tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan sekä kalvoteknologiaa että vesiprosessien optimointia automaatiolla, mikä ei ole vielä yleistä Suomessa.

– Otimme edelläkävijän roolin, koska haluamme, että Suomessa on puhdasta vettä myös tulevaisuudessa, Mikkelin Vesilaitoksen johtaja Reijo Turkki sanoo.

Uusi jätevesipuhdistamo on osa EcoSairila 2020+ -kokonaisuutta, joka on liiketoiminta-, tutkimus- ja kehitysympäristö uusien kiertotalousratkaisujen löytämiseksi.

– Metsä-Sairilassa näemme vedenlaadun tilanteen reaaliaikaisesti ja tiedämme, miten hyvin vesi on puhdistettu, Turkki jatkaa.

Onnistumisen avaimet

Perinteisillä puhdistusprosesseilla ei päästä samaan laatuun kuin kalvotekniikalla, joka on yksi avain veden uusiokäyttöön.

– Data kertoo, kuinka tehokkaasti ravinteet on saatu talteen ja kuinka paljon puhdistettua vettä kierrätetään. Puhdistettu vesi on korkealaatuista ja uusiovettä testataan jo eri käyttötarkoituksissa, laitoksen operaattorina toimivan Operonin toimitusjohtaja Mikko Laitinen avaa.

Toinen avain onnistumiseen on vesiprosessin optimointi automaatiolla.

– Vesiprosessin automaatiossa on tarkat säädöt ja optimointikin on tarkkaa. Ohjelmisto hyödyntää reaaliaikaista mittausdataa, analysoi ja optimoi kemikaaliannostusta. Kaikki mittausdata on historiakannassa eli trendipiirtoja ja muutoksia voi seurata kattavasti, prosessiautomaation pääsuunnittelija Lauri Nykänen MIPROlta kuvailee.

Kuvassa Lauri Nykänen (vas.), Teemu Nopanen, Mikko Laitinen ja Reijo Turkki. Kuva: Pihla Liukkonen

Digitaalisuus antaa vesiprosessin ohjaamiseen uusia mahdollisuuksia

Aivan uusi, moderni laitos yhdistettynä prosessiautomaatioon ja operaattorin pitkään kokemukseen sekä prosessibiologiasta että -ohjauksesta luovat suuren mahdollisuuden.

– Voimme testata erilaisia optimointeja ja tarkkailemme osaprosesseja 300 mittauspisteen avulla reaaliaikaisesti. Prosessidata kertoo, miten esimerkiksi ilmastusta ja lietteenkäsittelyä voi parantaa, Laitinen sanoo.

Tehostaminen on jatkuvasti kertyvän datan avulla dynaamista. Ja se, mitä Mikkelissä opitaan, on skaalattavissa muihin laitoksiin.

– Prosessin kehittäminen on huomattavasti perinteistä nopeampaa, kun saamme aiemmin puuttunutta, hyödyllistä tietoa käyttöön, Laitinen innostuu.

Metsä-Sairilassa on laajat etäkäyttömahdollisuudet

Digitaalisuus ja relevantti data ovat tiedolla johtamisen perusta myös jätevedenpuhdistamisessa. Koska laitoksen valvomo kulkee mukana tabletilla, kentällä voi tehdä aistinvaraista arviointia ja säätää venttiilejä ja kemikaaliannoksia kohteessa.

– Tämä helpottaa ammattilaisten työtä paljon. Hienoa on myös se, että prosessia voi ohjata padilla ja kotiläppärillä, joiden käytettävyys on aivan eri luokkaa kuin vanhojen valvomoiden, Turkki iloitsee.

Vesihuollon kriittisyyden takia vahva tietoturva on ainoa vaihtoehto: laitosta ohjaava järjestelmä on kahdennettu kattavasti ja laajat varajärjestelmät takaavat toimintavarmuuden.

– Ohjelmistot ja prosessiautomaatio ovat keskustietokoneen ohella laitoksen selkäranka, siksi olemme kahdentaneet järjestelmää enemmän kuin muut. Turvalliset vesiprosessit hoituvat aina, automaatiosuunnittelija Teemu Nopanen MIPROlta summaa.

Metsä-Sairilan tunnusluvut

• Käynnistys: 18.5.2021

• Virtaama: 33 000 kuutiota vuorokaudessa

• Suodatuspinta-ala: 55 000 neliömetriä

• Energiankulutus: 0,8 kilowattituntia per kuutio

• Mittauspisteiden määrä: 300 prosessianturia

• Liityntäpisteet: 5000 liityntäpistettä

Next article