Etusivu » Teollisuus » Robotti on mahdollisuus, jonka voi ohjelmoida uusiin hommiin
Sponsoroitu

Teollisuusrobotiikan pitkäkestoinen ja kokonaisvaltainen hyödyntäminen vaatii asiantuntijuutta ja näkemyksellisyyttä. MTC Flextek Oy Ab:n Kalle Ahoniemi ja Heikki Huovinen kertovat ammattitaidon ja kokemuksen auttavan oikean sovelluskohteen löytämisessä. 

Vuosikymmenet robotiikka-automaation parissa ovat tuoneet MTC Flextekille vankan näköalapaikan valmistavan teollisuuden automatisaatiotilanteeseen. 

Toimitusprosessijohtaja Kalle Ahoniemi ja robotiikan myyntipäällikkö Heikki Huovinen toteavat robotiikan hyödyntämisen vaihtelevan teollisuudessa laidasta laitaan. Toisilla automaatio on arkipäivää, toisilla taas ensimmäisiä askeleita vasta harjoitellaan.

MTC Flextekin puoleen kääntyvät asiakkaat etsivät tyypillisesti teollisuusrobotiikasta ratkaisua tuotannon haasteisiinsa. Kuva: MTC Flextek Oy Ab.

Robotiikka varmistaa laadun

Integraattorina ja sovellusasiantuntijana tunnetun MTC Flextekin puoleen kääntyvät asiakkaat etsivät tyypillisesti teollisuusrobotiikasta ratkaisua tuotannon erityyppisiin haasteisiin.

– Lähdemme suunnittelemaan asiakkaalle ratkaisuja, joilla tuotteiden valmistaminen olisi joustavaa, turvallista ja kustannustehokasta. Kartoitamme tuotantoa, etsimme soveltuvia automatisoinnin kohteita ja haemme asiakkaalle aitoa lisäarvoa. Tuomme käytännön varmuuden siihen, mitä robotilla kannattaa tehdä ja mitä ei, Huovinen sanoo.

Tutustuminen automaatioon voi alkaa pienemmistä hankkeista.

Huovinen toteaa valmistavan teollisuuden merkittävän haasteen olevan osaavien työntekijöiden saatavuus. Robotiikan avulla voidaan parantaa työn houkuttelevuutta, kasvattaa kapasiteettia ja samalla varmistaa laadukas tuotanto.

Ahoniemi nostaa esiin myös robottiratkaisujen joustavuuden ja tuotannon skaalautuvuuden. Työn kannattavuuden parantuminen ja tuotantovarmuus ovat tietenkin merkittävimpiä seurauksia.

Ei paluuta vanhaan

Teollisuusrobotiikka on ollut osa valmistavaa teollisuutta jo pitkään, mutta sen tuomia mahdollisuuksia esimerkiksi digitalisaation suhteen ei vielä ole täysimittaisesti hyödynnetty.

– Ylipäänsä isoihin investointeihin ei kuitenkaan tarvitse rynnätä, vaan tutustuminen automaatioon voi alkaa pienemmistä hankkeista, Huovinen sanoo.

Ahoniemi toteaa, että asiakkaan lähdettyä robotiikkaprojekteihin ja todennettua kaikki hyödyt, ei paluuta vanhoihin toimintamalleihin enää ole. Investointia harkitsevan tahon on myös hyvä tietää, että teollisuusrobotti komponenttina on uudelleen käytettävä ja uudelleen ohjelmoitavissa.

– Esimerkiksi jos robotin valmistama tuote muuttuu merkittävästi, voidaan robotti tarvittaessa ohjelmoida täysin uuteen työhön. Robottien elinkaari on todella pitkä.

Kuvassa toimitusprosessijohtaja Kalle Ahoniemi ja robotiikan myyntipäällikkö Heikki Huovinen. Kuva: MTC Flextek Oy Ab.

Avaimet käteen

Kun oikea sovelluskohde robotiikalla on löydetty esisuunnittelun ja simulointien jälkeen, asiakas saa ratkaisuehdotuksen.

– Toimitamme avaimet käteen -projekteja. Kartoitamme kohteen, määrittelemme prosessin, suunnittelemme ratkaisun ja toimitamme laitteiston sekä teemme käyttöönoton ja koulutuksen. Toimituksen jälkeen projektiin liittyy luontevasti ylläpito- ja etätukipalvelut.

Projekti kestää laajuudesta riippuen kolmesta kuukaudesta vuoteen. Koko investoinnin takaisinmaksuaika on parhaimmillaan noin puolesta vuodesta vuoteen. Normaali tavoiteaika on 2–3 vuotta, Huovinen sanoo.

– Tekemisen kulttuurimme ydin on korkea laatu. Koko järjestelmän lähtökohta on se, että ne tuottavat lisäarvoa ja toimivat vuosikausia, Ahoniemi summaa.

Miksi valita MTC Flextek Oy Ab?

1.  Robotiikan ratkaisut avaimet käteen -periaatteella
2. Kokonaisvaltainen näkemys sovelluskohteista ja hyödyistä
3. Tekemisen keskiössä erittäin korkea laatu, luotettavuus ja elinkaariajattelu

Next article