Etusivu » Teollisuus » Enterprise Data Management kiihdyttää teollisuuden kilpailukykyä
Sponsoroitu

Teemu Laakso

johtaja, datastrategia ja -johtaminen, CGI

Jani Petäkoski

johtaja, Manufacturing Digital, CGI

Onko tieto ilman tavoitetta turhaa? Selviytyminen tämän päivän liiketoimintaympäristöissä vaatii johdonmukaisen tavan hallita dataa ja informaatiota.

– Datan laadun rakentaminen lähtee määrityksistä. Jos ei ole tavoitetilaa siitä, mitä kohden mennään, kaikki data on yhtä hyvää. Datan hallintamallissa määritellään, miten tieto kulkee toimitusketjussa eli tarkistetaan onko siinä puuttuvia lenkkejä. On tärkeää tunnistaa organisaation kriittinen data, painottaa Teemu Laakso, johtaja, datastrategia ja -johtaminen, CGI:ltä.

– Datan johtaminen on samanlaista kuin materiaalivirtojen johtaminen. Samat lainalaisuudet pätevät niin liukuhihnalla kuin integraatioalustallakin. Kaikkien komponenttien on oltava speksien mukaisia ja oikeassa paikassa, jotta niitä voidaan käsitellä tehokkaasti.

Myös laadunvalvonta ja tietojen luominen heti ensimmäisellä kerralla oikein on tehtävä siellä, missä data syntyy. Virheet kertautuvat prosessissa, Laakso jatkaa.

Dataymmärrys tuo uusia liiketoimintamahdollisuuksia

– Kumpi tehdään ensin? Laitetaanko organisaation kaikki data järjestykseen vai määritelläänkö tavoite siitä, millainen data auttaa liiketoiminnan kehittämisessä? kysyy Jani Petäkoski, johtaja, Manufacturing Digital.

Tuotetun tiedon määrä kasvaa eksponentiaalisesti, mutta yrityksellä ei silti välttämättä ole saatavilla kaikkea tarvitsemaansa dataa. Tiedon paljous on myös kustannuskysymys.

Tuleeko asiakaspalvelu olemaan uusi kuningasfunktio, joka määrää miten datalla johdetaan?

– Yrityksille on vuosien varrella kertynyt iso datamassa, mutta onko tieto sellaisessa muodossa, että sitä voi hyödyntää? Tiedetäänkö voiko lähtökohtaisesti oikeaan dataan luottaa? Ja kuinka nopeasti datan on oltava käytettävissä? Datan hilloaminen maksaa, mutta mikä osa siitä on kriittistä, jonka on oltava käden ulottuvilla hillopurkissa ja minkä voi siirtää hyllyn päälle talteen, Petäkoski haastaa.

Teollisuudessa moni peräänkuuluttaa digitaalista liiketoimintaa. Kuinka valmiita yritykset ovat rakentamaan rajapintoja ja jakamaan dataa, esimerkiksi asiakas avaamaan tuotantoennusteitaan toimittajalle? Tai onko laitevalmistaja valmis myymään pelkän datan, jolloin tehdas voi rakentaa ennakoivan huollon järjestelmän itse eikä ostaa sitä palveluna jokaiselta laitetoimittajalta erikseen?

Laadukasta tietoa läpi organisaation

Enterprise Data Management (EDM) on liiketoimintalähtöinen johtamismalli, joka korostaa liiketoiminnan omistajuutta datasta, integroituja liiketoimintaprosesseja, kurinalaista data-arkkitehtuuria ja johdonmukaista tapaa hallita dataa ja informaatiota. Menestyvä liiketoiminta tarvitsee toimivan datan hallinnan läpi organisaation.

– Datan avulla pyritään myös ennakoimaan asiakkaan tarpeita. Tuleeko asiakaspalvelu olemaan uusi kuningasfunktio, joka määrää miten datalla johdetaan? Asiakaspalvelijalla tulisi olla 360 asteen näkymä ja pääsy datavirtoihin, jotta hän pystyisi reagoimaan heti asiakkaan kysymyksiin esimerkiksi tuotantotilanteesta tai viivästyksistä, Jani Petäkoski sanoo.

Aloita Enterprise Data Management -mallin rakentaminen kolmella askeleella

CGI:n asiantuntijat auttavat kartoittamaan organisaatiosi datan hallinnan lähtötilanteen, vision ja teknologiat viiden avaintekijän avulla. Lopputuloksena saat valmiin datan hallinnan suunnitelman.

Ota käyttöön EDM-kehitystä kiihdyttäviä viitekehyksiä datalähtöisen liiketoiminnan rakentamiseen.

CGI tarjoaa kattavat ja helppokäyttöiset DataFlow-palvelut datan hallinnan tueksi datan laadun moottoreista migraatiotehtaaseen ja Data Wiki -navigaatiopalveluun.

Next article