Etusivu » Teollisuus » Dialogi on vähintään yhtä tärkeää kuin data
Sponsoroitu

Uuden tehtaan rakentamista ei aloiteta tyhjältä pöydältä, vaan apuna käytetään kertynyttä dataa, asiantuntemusta projekteista ja prosesseista.

– Projektiryhmässä jokaisella on oma roolinsa, aina rahoittajasta luvittajaan. Kun päätöksiä tehdään yhdessä keskustellen ja dataan pohjautuen, säästetään kustannuksia. Pahimmillaan osaoptimointi tekee seuraavasta tai edeltävästä rakentamisen vaiheesta mahdottoman. Muutos voi tappaa projektin aikataulun ja kustannusarvion, painottaa Swecon myyntijohtaja Pasi Haravuori.

Paras tulos saadaan, kun ennen projektin aloittamista on sovittu, kuka tekee mitäkin ja mitä keneltäkin odotetaan.

– Haluamme pystyä esittämään asiakkaille erilaisia ratkaisuja sekä niiden vaikutuksia jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tämän taustalla on kyky tuottaa visualisoituja näkökulmia ratkaisuvaihtoehdoista hankintapäätöksien optimointiin. Tulevaisuuden laitos vaatii jo nyt nykyaikaista tiedolla johtamisen kulttuuria ja menettelyitä koko toiminnan elinkaarella. Suunnittelu tuottaa tietoa digitaaliselle kaksoselle, joka palvelee esimerkiksi kunnossapitoa, modernisointia ja lopulta purkamista, muistuttaa Swecon osastopäällikkö Katja Sipilä.

Visuaalisuus auttaa hahmottamisessa

Datan hyöty kasvaa, kun sen käyttö tehdään helpoksi. Tietomassat voidaan muuntaa 3D-malliksi tai kohdentaa raportointinäkymiksi. Mutta datan on oltava ajan tasalla ja saatavilla silloin ja siellä, kun sitä tarvitaan.

– Tieto kehittyy myös aktiivisessa keskustelussa. Kun määritellään yhdessä asiakkaan tarpeet ja visualisoidaan palvelu, poistetaan yksi murheista eli epävarmuus. Samalla asiakkaan tietämys omaisuudestaan eli laitoksestaan ja prosesseistaan kasvaa ja saadaan hallinta sekä valvonta yhteen pakettiin. Dialogisen tiedon merkitys kasvaa ja enää ei ole yhden totuuden asiantuntijoita, toteaa Swecon aluejohtaja Jyrki Jauhiainen.

Swecon tehtävä tuoda dataa päätöksenteon tueksi auttaa muutosten huomioinnissa ja myös kyseenalaistaa tehtyjä ratkaisuja. Paras tulos saadaan, kun ennen projektin aloittamista on sovittu, kuka tekee mitäkin ja mitä keneltäkin odotetaan. Tässä Swecon laaja-alainen asiantuntemus on suureksi avuksi.

Helpotusta päätöksentekoon digitaalisen kaksosen avulla?

Next article