Etusivu » Logistiikka » Puupakkausten ISPM 15 -standardi laadittiin estämään metsä- ja puutavaratuhoojien leviämistä
Pakkaus

Puupakkausten ISPM 15 -standardi laadittiin estämään metsä- ja puutavaratuhoojien leviämistä

tuholainen
tuholainen
Aasianrunkojäärän puulle aiheuttamat vauriot johtavat usein puun kuolemaan. Myös ympäristön lehtipuut on kaadettava, ettei hyönteinen pääse leviämään. Kuva: Ville Welling

Evira ja Tulli tekevät tiivistä yhteistyötä estääkseen epätoivottujen eliöiden pääsyn Suomeen. Puupakkausten mukana tulevat kasvituholaiset voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita. Esimerkiksi Italiassa on käytetty kymmeniä miljoonia euroja aasianrunkojäärän hävittämiseen.

Metsätuhojen lisäksi on otettava huomioon myös sosiaaliset merkitykset. Mikä arvo annetaan kaupungin historiallisille puille tai yksityishenkilön pihalla kasvaville puille? Niille, jotka joudutaan kaatamamaan tuholaisten leviämisen estämiseksi, kysyy Kasvinterveysyksikön valvontajaoston ylitarkastaja Sanna Välimäki.

Leimatut puupakkaukset

EU:n sisällä (pois lukien tietyt rajatut alueet, joilla on todettu mäntyankeroista ja aasianrunkojäärää) puinen pakkausmateriaali saa liikkua vapaasti. Mutta jos pakkaus siirtyy EU:n rajojen ulkopuolelle, on tavaran omistaja vastuussa siitä, että pakkausmateriaali on leimattu ISPM 15 -standardin mukaisesti.

– ISPM 15 -standardin käyttöön ottaneet maat vaativat, että maahan tuotava tai vietävä puinen pakkausmateriaali on käsitelty ja merkitty standardin mukaisesti. Tavarat voivat jäädä tulliin vääränlaisen tai saastuneen pakkauksen takia. Lisäksi joidenkin maiden rajaviranomaiset saattavat vaatia lisätodistuksia esimerkiksi vanerilta, vaikka maa olisikin ratifioinut ISPM 15 -sopimuksen. Vaneri ei ISPM 15 -standardin piiriin kuulu, mutta joskus viranomaiset haluavat käsitellä kaikki puupakkaukset puuna, Välimäki kertoo.

Lue myös: Pakkauksen suunnittelu vaikuttaa ratkaisevasti ruokahävikin pienenemiseen

– Yksittäiset kuorenjäänteet sallitaan, jos ne ovat enintään 3 cm leveitä jolloin pituus ei ratkaise, tai niiden pinta-ala on enintään 50 neliösenttimetriä. Parasta on, jos kuorta ei näy lainkaan, sillä joissain maissa tulli ja kasvinsuojeluviranomaiset puuttuvat todella herkästi asiaan.

– Metyylibromidin käyttö on Suomessa ja EU:n alueella kiellettyä, joten puun on oltava standardin mukaisesti kuivattua puutavaraa, Sanna Välimäki jatkaa.

Laaja kirjo tuholaisia

Monet metsä- ja puutavaratuholaiset sekä kasvitaudit tulevat Suomeen ja leviävät puisten pakkausmateriaalien välityksellä.

Mäntyankeroista, joka on vaarallisiin kasvintuhoajiin kuuluva metsätuhoaja, on löydetty muun muassa Yhdysvalloista tulleista leimatuista kuormalavoista. Portugali ja osa Espanjaa ovat myös erityistarkkailussa.

Aasianrunkojäärän isäntäkasveja ovat melkein kaikki kotimaiset lehtipuulajit kuten haavat, poppelit, pajut, vaahterat, koivut, pihlajat, lehmukset, jalavat, lepät, omenapuut ja päärynäpuut. Toukkien puulle aiheuttamat vauriot johtavat usein puun kuolemaan. Hyönteisen leviämisen estämiseksi saastuneelta alueelta sekä riittävältä suoja-alueelta on kaadettava kaikki lehtipuut.

– Suomesta löytyi aasianrunkojäärää Kiinasta tulleissa kivien pakkauksissa, vaikka pakkaukset olivat leimattuja. Jotkut Kiinasta kiveä maahantuovat yritykset ovatkin jo vaihtaneet pakkausmateriaalia, sanoo Sanna Välimäki.

Vaihtoehtoja puisille pakkaus- ja kuljetusmateriaaleille ovat muun muassa kierrätyskuidusta valmistetut kuormalavat.

Next article