Etusivu » Innovaatiot » Pakkauksella on väliä
Pakkaus

Pakkauksella on väliä

puhtikaura-vuodenelintarvike
puhtikaura-vuodenelintarvike
Kartonkihylsyyn pakattu Puhtikaura on Vuoden Suomalainen Elintarvike 2016. Kuva: Viipurilainen Kotileipomo

Pakkaus on tuotteen käyntikortti. Parhaimmillaan pakkauksella erottaudutaan kilpailijoista ja luodaan haluttua mielikuvaa tuotteesta ja brändistä.

Pakkauksen ulkonäkö vaikuttaa merkittävästi myös ostopäätökseen. Lukuisista pakkausmateriaaleista kartonki on erinomainen vaihtoehto, ja sen suosio onkin viime aikoina kasvanut merkittävästi. Kartonkihylsypakkaus on ekologinen ja sen suojausominaisuudet sekä jalostusmahdollisuudet ovat erinomaiset.

– Painoteknisesti kartonkihylsyä voidaan jalostaa kuin mitä tahansa muuta kuitupohjaista pakkausratkaisua. Kartonkihylsyn päälle kiinnitetään pintapaperi, joka puolestaan mahdollistaa erilaiset jälkikäsittelyt. Pakkaukseen saadaan elävyyttä ja näyttävyyttä esimerkiksi preeglaamalla tai folioimalla kartonkihylsyn päälle tuleva pintapaperi. Kartonkihylsyyn on helppo lisätä myös erilaisia sinettejä tai älyominaisuuksia esimerkiksi NFC-teknologian muodossa. Näin mahdollistetaan entistä parempi yhteys brändin ja kuluttajan välillä. Pakkausratkaisuna kartonkihylsy on todella moniulotteinen ja vain mielikuvitus on rajana, sanoo Ilkka Harju Starcke Oy:stä.

Harjun ura puukuitumateriaalien parissa alkoi jo pari vuosikymmentä sitten kotikylän paperitehtaassa kartonkihylsyjä paperirullien sisään asetellen. Nykyään Harju toimii pakkaussuunnittelijana sekä erilaisissa alan asiantuntijatehtävissä pakkausalalla.

Lue myös: Maailman mullistavat uudet materiaalit

Kartonkihylsyä on perinteisesti käytetty raskaassa teollisuudessa. Nykyään kartonkihylsyä käytetään pakkausmuotona yhä enemmän myös kuluttajamarkkinoilla. Kartonkihylsyn merkittävä etu on sen kestävyys. Kartonkihylsyn vahvuus skaalautuu tarpeen mukaan ja materiaalina se on usein kestävämpi kuin esimerkiksi aaltopahvi.

– Myös ympäristöasioihin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Kartonkihylsypakkaukset ovat täysin kierrätettäviä tai ne voidaan käyttää energiajätteenä riippuen siitä, millaisia hylsyn pohja- ja kansimateriaaleja on käytetty. Haluaisin herätellä yrityksiä käyttämään enemmän sylinteripakkauksia! Se on yllättävän vähän käytetty, mutta muodoltaan silmää miellyttävä ja myös varsin erottuva, Harju vinkkaa.

NFC-teknologia (Near Field Communication) = lyhyellä etäisyydellä toimiva, radiosignaaliin perustuva langaton laitteiden tunnistaminen ja tiedonsiirto. Kuluttaja voi näin ollen älypuhelimellaan saada esimerkiksi lisätietoa tuotteesta.

Next article