Etusivu » Logistiikka » Verkkokaupan logistiikka kompastuskivestä kilpailueduksi
Sponsoroitu

Verkkokaupan tilausmäärät kasvoivat heinä-syyskuussa lähes 70 % vuoden takaiseen verrattuna, kertoo verkkokauppaindeksi1.

Verkkokauppayrityksissä alkavat kädet loppua ja seinät tulla vastaan. Tähän haasteeseen tarjoavat apua yhteistyössä kaksi logistiikan erikoisosaajaa. Molemmat yritykset ovat suomalaisia, mutta rakentavat ratkaisuja maailman johtaville toimijoille ja lukuisalle joukolle Suomen suurimpia yrityksiä.

Yli 30 vuotta toiminut Salpomec suunnittelee, valmistaa ja asentaa varastokalusteita ja -järjestelmiä. Orfer perustettiin 50 vuotta sitten. Se suunnittelee ja toteuttaa robottiteknologiaa ja konenäköä hyödyntäviä kappaleenkäsittelyjärjestelmiä. Molemmat ovat toimittaneet useita verkkokaupan logistiikkaratkaisuja, ja siitä yritysten yhteistyö sai alkunsa. Yhdessä ne tarjoavat ratkaisut koko toimitusketjuun: tavaran vastaanotosta varastointiin, keräilyyn, pakkaukseen, lähetykseen ja palautusten käsittelyyn.

Yhdessä koko toimitusketju kuntoon

Orferin ja Salpomecin yhteistyö perustuu keskinäiseen luottamukseen ja kyvykkyyteen.

– Logistiikan ratkaisuissa tarvitaan monenlaista osaamista. Yhteistyöllä pyrimme siihen, että varastotoimintojen kehittäminen olisi asiakkaalle mahdollisimman helppoa ja ketterää. Lähdemme liikkeelle asiakkaan kuuntelemisesta ja hänen tarpeistaan. Yhdessä voimme yksinkertaistaa monimutkaisiakin kokonaisuuksia ja tuoda ajatteluun uusia ideoita, kertoo Salpomecin toimitusjohtaja Jarkko Kuusisto.

– Osaamisemme täydentävät hyvin toisiaan. Yhdessä pohtiessa syntyy uusia näkökulmia ja ratkaisuja voi tuoda myös toisilta toimialoilta. Laaja kansainvälinen kokemus on tuonut kummankin taloon paljon erityisosaamista, josta voi ammentaa nettikaupan logistiikkaan näkemystä, joka on maailmalla jo hieman eri vaiheessa kuin Suomessa, Orferin toimitusjohtaja Jussi Muikku kertoo.

Yritysten palveluihin kuuluu myös perehdytys järjestelmien käyttöön sekä huolto ja etähallinta.

– Me monitoroimme laitteita verkon yli etänä, oli sijainti missä vaan, lupaa Muikku.

Pulmatilanteista yli 90 % kyetään ratkaisemaan etänä.

– Eräs verkkokaupan kipupisteistä on ostosten palautukset. Niiden käsittely on vaativa prosessi, jonka tulisi sujua nopeasti, jotta asiakas saa rahansa takaisin. Palautukset on tarkistettava, sillä huijareita on liikkeellä. Konenäön avulla on mahdollista tunnistaa sisältö ja nostaa paketti automaattisesti oikeaan paikkaan edelleen käsiteltäväksi, Muikku kertoo.

Kuusiston puolalainen asiakas saa päivittäin 200 000 palautusta. Koneet auttavat laatikon automaattisesta avaamisesta lähtien.

Valmiutta kiihtyvään kilpailuun

Postin lokakuinen tutkimus2 kertoo, että 57 % vastaajista ostaa verkosta joka kuukausi, 29 % joka viikko. Valtaosa heistä arvioi ostavansa verkosta tulevaisuudessa enemmän kuin nyt.

– Myynnin kasvuun vastataan usein pestaamalla lisäkäsiä. Se toimii hetken, mutta siitä voi tulla kasvun este. Kasvun jatkuessa on etsittävä kestävämpiä ratkaisuja. Uusia seiniä ei kannata rakentaa, ennen kuin on päätetty, mitä niiden sisälle tulee. Joskus lisäseinien rakentamiselta säästytään fiksun suunnittelun avulla, Kuusisto pohtii.

Myynnin kasvu lisää kauppiaiden määrää. Niin kotimaiset kuin kansainväliset verkkokauppiaat Amazonia myöten hamuavat markkinoille. Postin tutkimuksessa 75 % verkko-ostajista piti tärkeänä tuotteiden kotimaisuutta, mutta myös palvelujen toimivuus on tärkeää.

– Asiakas suunnistaa aina hyvän palvelun perässä ja toimitusnopeus on erittäin tärkeä kilpailutekijä. Jokainen toimituksen lisäpäivä nostaa tilauksen hylkäysprosenttia, muistuttaa Kuusisto.

– Tähänkin haasteeseen tarjoamme ratkaisuja asiakkaan tilanteen mukaan.

Lue lisää: salpomec.fi ja orfer.fi

Lähteet:
1Verkkokauppaindeksi, Vilkas Group Oy
2 Suuri verkkokauppa 2020 -tutkimus, Posti

Next article