Etusivu » Innovaatiot » Metsäalalla digipalveluilta odotetaan luotettavaa ja tehokasta toiminnallisuutta
Innovaatiot

Metsäalalla digipalveluilta odotetaan luotettavaa ja tehokasta toiminnallisuutta

metsa_innovaatiot
metsa_innovaatiot
Kuva: Sami Karppinen

Digitaalisten ja sähköisten palveluiden avulla metsäomaisuuden hallinta hoituu etänä kotikoneelta tai mobiilisti.

Metsänomistaja Mikko Pohjola kertoo, että kätevää ja luotettavasti toimivaa mobiiliratkaisua metsänhoitotyön sujuvoittamiseksi on odotettu alalla pitkään. Työskentely on ollut hidasta, kun tietojen siirtäminen järjestelmästä toiseen on ollut hankalaa tai lähes mahdotonta.

Monilla muilla aloilla eri tarkoituksiin kehitettyjä sähköisiä mobiilipalveluja on ollut jo kauan, mutta metsäalalla digitaalisten palvelujen tarjonta on Pohjolan mukaan laahannut perässä liian kauan.

– Nyt, kun metsätietoja on alettu standardoida, metsäsektorin toimijat ovat voineet alkaa kehittää ja tuoda markkinoille yhteen toimivia tietojärjestelmiä. Käytännössä standardit mahdollistavat sen, että metsänhoitotyöhön osallistuvilla on kaikki työssä tarvittavat ajankohtaiset tiedot heti saatavilla, hän kertoo tyytyväisenä nykytilanteesta.

Tietopalvelun tuoma hyöty näkyy käytännössä siinä, että tieto metsän tilanteesta ja siellä tapahtuvista ja sinne suunnitelluista toimista on nyt paljon helpommin käytettävissä. Palvelu auttaa selvittämään, mistä kohdasta metsätilalla puita on hakattavissa ja missä on suoritettava välittömiä metsänhoitotoimenpiteitä.

– Tietoja ei tarvitse enää lukea paperista tai tehdä sen reunaan muistiinpanoja. Myös tiedon päivittäminen järjestelmään on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa ja se on jaettavissa reaaliaikaisesti kaikille yhteismetsän omistajille, metsureille ja puun ostajille, Pohjola korostaa.

– Lisäksi järjestelmän kautta pientenkin metsäalantoimijoiden kanssa toiminta on kätevää. Itselleni on tärkeää, että paikallisilta yrittäjiltä voi suoraan tilata palveluja ja pitää yhteyttä, Pohjola lisää.

Tarja Rannisto, [email protected]

Next article