Etusivu » Innovaatiot » Metsäalalla digipalveluilta odotetaan luotettavaa ja tehokasta toiminnallisuutta
Metsäala

Metsäalalla digipalveluilta odotetaan luotettavaa ja tehokasta toiminnallisuutta

metsa_innovaatiot
metsa_innovaatiot
Kuva: Sami Karppinen

Digitaalisten ja sähköisten palveluiden avulla metsäomaisuuden hallinta hoituu etänä kotikoneelta tai mobiilisti.

Metsänomistaja Mikko Pohjola kertoo, että kätevää ja luotettavasti toimivaa mobiiliratkaisua metsänhoitotyön sujuvoittamiseksi on odotettu alalla pitkään. Työskentely on ollut hidasta, kun tietojen siirtäminen järjestelmästä toiseen on ollut hankalaa tai lähes mahdotonta.

Monilla muilla aloilla eri tarkoituksiin kehitettyjä digitaalisia mobiilipalveluja on ollut jo kauan, mutta metsäalalla sähköisten palvelujen tarjonta on Pohjolan mukaan laahannut perässä liian kauan.

– Nyt, kun metsätietoja on alettu standardoida, metsäsektorin toimijat ovat voineet alkaa kehittää ja tuoda markkinoille yhteen toimivia tietojärjestelmiä. Käytännössä standardit mahdollistavat sen, että metsänhoitotyöhön osallistuvilla on kaikki työssä tarvittavat ajankohtaiset tiedot heti saatavilla, hän kertoo tyytyväisenä nykytilanteesta.

Digitaaliset palvelut ja tietopalveluiden tuoma hyöty näkyvät käytännössä siinä, että tieto metsän tilanteesta ja siellä tapahtuvista ja sinne suunnitelluista toimista on nyt paljon helpommin käytettävissä. Palvelu auttaa selvittämään, mistä kohdasta metsätilalla puita on hakattavissa ja missä on suoritettava välittömiä metsänhoitotoimenpiteitä.

– Tietoja ei tarvitse enää lukea paperista tai tehdä sen reunaan muistiinpanoja. Digitaaliset palvelut tekevät tiedon päivittämisestä yhteiseen järjestelmään on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa, ja tieto on jaettavissa reaaliaikaisesti kaikille yhteismetsän omistajille, metsureille ja puun ostajille, Pohjola korostaa.

– Lisäksi sähköisen järjestelmän kautta pientenkin metsäalantoimijoiden kanssa toiminta on kätevää. Itselleni on tärkeää, että paikallisilta yrittäjiltä voi suoraan tilata digitaalisia palveluja ja pitää yhteyttä, Pohjola lisää.

Next article