Etusivu » Innovaatiot » Kekseliäät naiset
Innovaatiot

Kekseliäät naiset

kekseliaat-naiset
kekseliaat-naiset
Kuva: Unsplash

Kautta aikojen naisia on ajateltu kotia ylläpitävinä ja lapsia hoitavina puoliskoina perheessä. Miehet ovat käyneet töissä ja naiset ovat saaneet jäädä kotiin pyörittämään huushollia. Lujaa tahtoa ja kekseliäisyyttä naisista ei ole koskaan puuttunut, mutta yhteiskuntamme on vain rakentunut näiden roolien pohjalle. Kiitos vahvojen ja päättäväisten naisten historiassamme – heidän ansiostaan saamme tänä päivänä Suomessakin nauttia samoista oikeuksista kuin miehet. Asiat eivät kuitenkaan ole tasa-arvoisesti joka puolella maailmassa ja naisia yhä vähätellään yritysmaailmassa.

Naisia juhlistetaan sekä äitienpäivänä toukokuussa että 8. maaliskuuta naistenpäivänä. Naistenpäivä tulisi kuitenkin olla useammin ja heitä tulisi juhlistaa jokaikinen päivä – monet modernit innovaatiot ovat saaneet alkunsa maailmamme kekseliäistä naisista. Ympäri maailman ja kautta aikojen monet naiset ovat paiskineet hiki otsalla töitä testatakseen ja kehittääkseen keksinnöistään parhaita mahdollisia versioitaan, mutta jos jonkun pitäisi nimetä yksikään naiskeksijä, saisi sitä toden teolla pohtia. Ei tulisi heti ajatelleeksi, että navigoidessasi puhelimesi GPS-laitteella, käyttäessäsi tuulilasinpyyhkijöitä tai mussuttaessasi suklaakeksejä voit kiittää naisia näistä aktiviteeteista. Tässä artikkelissa keskitymmekin hieman enemmän vanhempiin keksintöihin.

Yksinkertaiset keksinnöt kantavat kauas

1838-1914 vuosina elänyt Margaret E. Knight keksi niinkin yksinkertaisen, mutta päivittäiselle elämälle oleellisen ja tärkeän asian kuin paperikassin – tarkemmin sanoen niitä tekevän koneen. 30-vuoden ikäisenä hän rakensi koneen, joka taittoi ja liimasi pohjallisia paperipusseja. Tuote oli niin kuuluisa, että muuan mies yritti varastaa hänen keksintönsä. Margaret päätyi menemään oikeuteen miehen kanssa tämän väittäessä, ettei nainen yksinkertaisesti pystyisi ymmärtämään moisia mekaanisia monimutkaisuuksia. Margaret kuitenkin voitti oikeudessa, sillä hän oletettavasti pystyi todistamaan suunnitelleensa koneen itse. Uransa aikana hän keksi ja suunnitteli yhteensä 100 eri konetta, joista hän sai patentin 20:lle niistä. Margaretin suunnittelema paperikassikone todistaa, ettei keksinnön tarvitse olla monimutkainen, mutta jos se pysyy arkisena osana ihmisten elämää, on keksinyt jotain suurta!

Kiitos Mary Andersonin nerokkaan keksinnön, auton ajaminen sateisella kelillä on helpompaa ja turvallisempaa. Kuva: PxHere

Oletko kovinkaan yllättynyt kuullessasi, että tiskikoneen keksijä oli nainen? Josephine Cochrane halusi suunnitella koneen, jossa astiat pysyisivät visusti paikallaan, kun paineella tuleva vesi pesisi ja huuhtelisi ne. Kun hänen miehensä kuoli vuonna 1883 jättäen Josephinelle sievoisen summan velkaa, oli jotain keksittävä. Hän sai kuin saikin tiskikoneen toimimaan ja tuottamaan ja sai patentin tuotteelleen vuonna 1886. Pian hän alkoi myymään tuotettaan hotelleille ja loppu onkin historiaa. Tiskikone on pelastava tekijä yhä tänäkin päivänä monille ihmisille ja yrityksille.

Voisitko kuvitella ajavasi autoa ilman menoa helpottavia tuulilasinpyyhkijöitä? Puhtaista ikkunoista saamme kiittää vuosina 1866-1953 elänyttä Mary Andersonia. Ennen keksintöään, hän oli maatilallinen kiinteistökehittäjä. Kun hän pääsi New Yorkin kaupunkiin auton kyytiin ja näki, kuinka kuskilla oli vaikeuksia nähdä mitään räntäsateen takia, hän palasi kotiin aivot raksuttaen. Maryn keksintöä väheksyttiin aluksi, eikä sitä nähty arvokkaana lisänä autoihin, kunnes vuonna 1922 Cadillacistä tuli ensimmäinen autojenvalmistaja, joka lisäsi tuulilasinpyyhkijät kaikkiin autoihinsa. Kun Mary Andersonin patentti vanhentui, tuli pyyhkijöistä yllättäen normaali varustus kaiken merkkisiin autoihin.

Mustavalkoelokuvista tuttu Hedy Lamarr, on näyttelijän taitojensa lisäksi tunnettu myös osallisuudestaan GPS-, Bluetooth- ja Wi-Fi -teknologioiden kehittämisessä. Kuva: PxHere

Uutta teknologiaa

Joillekin mustavalkoelokuvista tuttu kasvo Hedy Lamarr oli muutakin kuin pelkkä näyttelijätär. Hän oli nimittäin osana kehittämässä teknologiaa, josta tuli pohja GPS:lle, Bluetoothille ja Wi-Fi:lle! Itävaltalais-amerikkalainen Hedy oli myös lahjakas matemaatikko ja insinööri. Kun toinen maailmansota alkoi, halusi hän jollain tapaa auttaa sodassa ja kehittikin torpedojen teknologiaa. Yhdessä muusikko ja säveltäjä George Antheilin kanssa he kehittivät idean, jolla voisi estää vihollisia lähettämästä torpedoja matkaan. George ja Hedy saivat patentin idealleen vuonna 1942, mutta USA:n armeija ignoorasi sen jopa 20 vuoden ajan, kunnes vuonna 1962 sitä käytettiin Kuuban saarrossa. Ihailtavaa, jos minulta kysytään!

Katastrofitilanteissa monesti huomaamme puutteita ja ongelmakohtia, joille tulisi löytää ratkaisuja. Näin tapahtui myös, kun Haitia koettelivat maanjäristykset vuonna 2010. Tuolloin Columbia University’s School of Architecture -yliopistossa opiskelleet opiskelijat Anna Stork ja Andrea Sreshta saivat tehtäväkseen keksiä jotain, joka auttaisi ja helpottaisi olosuhteita katastrofaalisissa tilanteissa. Tehtyään hieman taustatutkimusta, tajusi parivaljakko, että valon puute oli hyvin yleinen ja unohdettu puutos tällaisissa tilanteissa. Sen pohjalta Anna ja Andrea keksivät puhallettavan, vedenkestävän ja aurinkoenergialla toimivan valon, LuminAID Solar Light:in. Se on helposti pakattava ja lataa kuudessa tunnissa jopa 16 tunnin ajalle valoa! Tuotteesta on tullut erityisen suosittu myös luontointoilijoiden joukossa, eikä se mikään ihme olekaan! Lisäksi jokaista ostettua valoa vastaan myös yksi lahjoitetaan: esimerkiksi Nepaliin ja Syyriaan valoja on annettu paljon. Näiden kahden naisen suunnittelema keksintö tuo valoa elämään elämän pimeimpinäkin aikoina!

Next article