Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Ruokajärjestelmän muutos syntyy pienin askelin
Sponsoroitu

Ulla Luhtasela

vastuullisuusjohtaja, Nestlé

– Yhteistyö viljelijöiden kanssa on avaintekijä, kun muutetaan ruokajärjestelmää, sanoo Nestlén Ulla Luhtasela. Jättiyrityksellä on mittojensa mukaiset ilmastotavoitteet, mutta niihin edetään pienin askelin.

– Ympäristövastuullisuus nivoutuu meillä hiilineutraaliutta koskeviin tavoitteisiimme. Se on tällä hetkellä kaiken toimintamme keskiössä ja kattaa koko monipolvisen arvoketjun pellolta pöytään, aloittaa Nestlén pohjoismainen vastuullisuusjohtaja Ulla Luhtasela.

– Hiilineutraalius näkyy tehtailla, logistiikassa, raaka-aine-, pakkaus- ja reseptien valinnoissa, tavassamme viestiä sekä siinä, mihin eri bisneskategoriamme keskittyvät.

Nestlén tavoitteena on täysi hiilineutraalius koko arvoketjussa vuoteen 2050 mennessä. Maailman suurimman ruoka- ja juomayhtiön toiminnan muuttamisen eteen tarvitaan valtavasti määrätietoista työtä. Miten siinä voi onnistua?

– Työ ja tavoitteet on tärkeää porrastaa. Kukin meistä selvittää tahollaan, miten voin omassa arvoketjun palasessani vaikuttaa ja valita aina kulloinkin parhaan olemassa olevan vaihtoehdon. Kun teknologia kehittyy ja syntyy innovaatioita, siirrymme parempiin vaihtoehtoihin aina sitä mukaa, kun niitä tulee. Tämän kokoisen yrityksen investointi ympäristöasioihin muuttaa koko ruokajärjestelmää, Luhtasela pohtii.

Kaikki alkaa yhteistyöstä viljelijöiden kanssa

Yli 65 % Nestlén kasvihuonekaasupäästöistä kertyy elintarvikkeiden raaka-aineiden viljelystä ja tässä piilee mahdollisuus pienentää hiilidioksidikuormaa.

– Raaka-aine on meille arvoketjun tärkein asia ja kestävällä pohjalla oleva elintarviketuotanto tärkein toiminnan tukijalka. Tavoitteemme viljelijöidemme kanssa on pystyä tuottamaan raaka-aineita siten, että köyhtymisen sijaan luonnon monimuotoisuus paranee tulevaisuudessa.

– Yksin emme kykene muuttamaan ruokajärjestelmää, vaan yhteistyö muiden kanssa on kaiken a ja o. Ruokajärjestelmään vaikuttavat myös toimitusketjut ja se, millä tavoin ruokaa tuotetaan itse. On tunnettava koko arvoketju, eli miten tehtaat toimivat ja miten yhdessä kaupan ja viljelijöiden kanssa saadaan järjestelmää muutettua kestävämmälle pohjalle.

Lasipurkissa myytävät Piltti lastenruuat valmistetaan Turun tehtaalla. Valmistuksessa käytettävät parhaat, lastenruokalaatuiset raaka-aineet hankitaan mahdollisuuksien mukaan suomalaisilta viljelijöiltä. Tehtaan energian- ja vedenkäyttöä on vähennetty ja energialähteet ovat uusiutuvia. Elintarvikehöyry tuotetaan uusiutuvasta energiasta biopolttolaitoksella ja jätehuolto on hiilineutraalia. Tehtaalla käytetään vastuullisesti tuotettuja puupohjaisista kuiduista tehtyjä työvaatteita.

Nestlé on globaalisti sitoutunut siihen, että 20 % kaikista raaka-aineista tulisi tällaisilta pelloilta vuoteen 2025 ja puolet 2030 mennessä.

Yhdessä Baltic Sea Action Groupin kanssa Nestlé on uudistamassa suomalaisia maanviljelystapoja. Carbon Action -pilotissa koulutetaan kumppaniviljelijöitä uudistavaan niin kutsuttuun hiiliviljelyyn.

– Viljelijä voi eri menetelmin sitoa hiiltä maaperään ja ehkäistä ilmastonmuutosta. Samalla maaperän kyky pidättää vettä ja ravinteita paranee, maasta tulee tuottavampaa ja biodiversiteetti kohenee. Kun ravinteet eivät valu enää vesistöihin, ei lannoitteita tarvita entiseen tapaan. Muita keinoja ovat viljelykierto, maaperän pitäminen vihreänä ympäri vuoden, muokkaamisen hillintä ja torjunta-aineiden vähentäminen. Yritämme katsoa uudet menetelmät maanviljelijän perspektiivistä, kertoo Luhtasela.

Nestlé on globaalisti sitoutunut siihen, että 20 % kaikista raaka-aineista tulisi tällaisilta pelloilta vuoteen 2025 ja puolet 2030 mennessä. Muutokset tehdään aina ensin pienessä mittakaavassa, ja sitten ne skaalataan suuremmiksi. Näin syntyy pienin askelin koko ruokajärjestelmän muutos.

– Globaali tavoitteemme on myös se, että vuoteen 2025 mennessä kaikki pakkauksemme ovat 100 prosenttisesti kierrätettäviä tai uudelleenkäytettäviä. Sen saavuttaminen ei ole helppoa, emmekä tingi elintarvikkeen säilyvyydestä. Mutta teemme sinnikkäästi töitä ja selvitämme, millainen pakkaus kussakin maassa kiertää ja mikä olisi toimiva ratkaisu, Luhtasela tiivistää.

Yhteistyössä mukana

Tutustu Nestlén vastuullisuusohjelmaan

Next article