Etusivu » Tulevaisuuden elintarviketeollisuus » Hiilineutraali ruokaketju alkaa alkutuotannosta
Tulevaisuuden elintarviketeollisuus

Hiilineutraali ruokaketju alkaa alkutuotannosta

– Uudistava viljely on kokonaisvaltaista ajattelua: hyvää pellon hoitoa, hyvinvoivia eläimiä ja hyvinvoivia ihmisiä, toteaa maanviljelijä ja hiiliviljelyn asiantuntija Jari Eerola Setälä-Eerolan tilalta. Kuva: Paula Numminen

Uudistava viljely auttaa pienentämään ruoantuotannon hiilijalanjälkeä ja sitomaan hiiltä maaperään.

– Viljaa pystytään tuottamaan hiilineutraalisti. Rehu ja kuinka se on tuotettu, vaikuttaa liha- ja maitokarjan ympäristövaikutuksiin. Hyvinvoiva eläin tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä lihakiloa kohden, kertoo maanviljelijä ja hiiliviljelyn asiantuntija Jari Eerola Setälä-Eerolan tilalta.

Käyttämällä hernettä tai syväjuurisia nurmikasveja, kuten apilaa ja sinimailasta, sitomaan ilmasta typpeä tarvitaan vähemmän lannoitetta. Nostamalla niittokorkeutta kasvien juuristo vahvistuu. Kasvinsuojelutoimet on kohdennettava tarkkaan, sillä torjunta-aineet vaikuttavat myös maaperän elävänä ja kasvukunnossa pitäviin mikrobeihin. Lisäämällä biohiiltä tai käyttämällä esimerkiksi paperiteollisuuden kuituja maanparannusaineena, maan multavuus ja viljeltävyys paranevat.

– Uudistavien viljelymenetelmien käyttöönotto on myös taloudellisesti kannattavaa. Olen saanut tiputettua keinolannoitteiden käytön viidesosaan siitä mitä se oli kolme vuotta sitten. Monipuolisella viljelykierrolla satoisuus paranee ja olen voinut lopettaa taudintorjunta-aineiden käytön kokonaan, Eerola sanoo.

Oikein hoidetusta pellosta saadaan hiilinielu. Kuvissa Jari Eerola. Kuva: Paula Numminen

Hiilidioksidin lähteestä hiilinieluksi

– Isot yksiköt eivät välttämättä ole hyvä ratkaisu ympäristölle tai taloudelle; keskittämällä sekä muuttuvat kulut että riskit kasvavat. Runsas lanta on ympäristöhaaste. Lannan kuljettaminen ei ole kustannustehokasta. Olisi parempi, jos karjatiloja toimisi ympäri Suomen, Eerola huomauttaa.

Biokaasuttamalla lanta saadaan ravinteet kasville käyttökelpoisempaan muotoon ja samalla sähköä sekä biopolttoainetta liikenteelle. Näin voidaan kompensoida lihan ja maidon tuotannossa naudan ruuansulatuksesta syntyviä päästöjä.

Kyntäminen mielletään usein pellon perusmuokkaukseksi, mutta se on kallista ja kuluttaa paljon polttoainetta. Kyntämisestä luopuminen on tehokas tapa vähentää maaperästä vapautuvia hiilidioksidipäästöjä, ja jos muokkausta tarvitaan, tehdään se matalana ja kevyemmillä välineillä. Oikein hoidetusta pellosta saadaan hiilinielu.

– Uudistava viljely on kokonaisvaltaista ajattelua: hyvää pellon hoitoa, hyvinvoivia eläimiä ja hyvinvoivia ihmisiä. Kaikki kolme jalkaa tukevat toisiaan. Lopputuloksena on niin ympäristölle, tilan kannattavuudelle kuin yhteiskunnalle paras lopputulos, Jari Eerola summaa.

Next article