Etusivu » Digitalisaatio » Urheilun tulevaisuus
Urheiluteknologia

Urheilun tulevaisuus

urheiluteknologia
urheiluteknologia
Kuva: Unsplash

Moni tuntee Suomen urheilumaana mutta harva tietää että urheiluteknologiassa Suomi on jopa edellekävijä. Hyvinvointi- ja urheiluteknologiasta on viime aikoina jopa povattu Suomelle uutta Nokiaa. Esimerkiksi USA:n olympiakomitea suosii kumppanuuksia suomalaisten urheiluteknologiakehittäjien kanssa. Olympiakomitean teknologia- ja innovaatiojohtaja Mounir Zok huomioi monien urheiluteknologia-alan tunnetuimpien brändien olevan suomalaisia.

Mutta mikä ihmeen urheiluteknologia? Yksiselitteisellä termillä viitataan teknologiaan, jota sovelletaan urheilun saralla. Teknologia on hiljaisesti transformoinut urheilukenttiä jo vuosien ajan ja moni meistä hyödyntää urheiluteknologiaa päivittäin sen suuremmin miettimättä. Ekspertit ennustavat urheiluteknologian saran saavuttavan 30 biljoonan rajapyykin vuoteen 2024 mennessä.

Usein urheiluteknologialla pyritään parantamaan urheilijoiden sekä kuntoilijoiden hyvinvointia ja suorituskykyä. Vuoden 1954 jalkapallon MM-kisoissa urheiluteknologian kärkeä edustivat Adidaksen perustajan Adi Dasslerin valmistamat, vaihdettavilla nappuloilla varustetut pelikengät ja nykypäivän urheiluteknologiaa ovat muun muassa sovellukset, joiden tekoäly avustaa urheilusuoritusten analysoinnissa.

Yhden alan edelläkävijän, erityisesti sykemittareistaan ja kompasseistaan tunnetun Suunnon digitaalisista kumppanuuksista vastaava Janne Kallio tunnetaan myös kirjastaan “Treenaa tehokkaasti – Teknologia apuna kestävyysharjoittelussa”. Informatiivinen teos avaa teknologian ja kestävyysharjoittelun yhdistämisen luomia mahdollisuuksia. “Aiemmin fysiologiaa mitattiin vain harjoituksissa, mutta nykyisin moni seuraa myös unta, päivittäistä aktiivisuutta, stressiä, ravintoa ja painoa. Urheilijalla on mahdollisuus saada kattava kuva itsestään kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Merkitys on erityinen myös kuntoilijoille, joiden tulisi ymmärtää harjoittelun ulkopuolella tapahtuva päivittäinen kuormitus paremmin, jotta harjoittelu olisi kehittävää.” summaa Kallio. Omalta urheilutaustaltaan Kallio on moninkertainen Ironman-triathlonisti. Triathlon on yksi fyysisesti haastavimmista urheilulajeista. Triathlonin kolmen osuuden; uinnin, pyöräilyn ja juoksun, suorittaminen vaatii äärimmäistä kestävyyttä. Kallio on harrastanut triathlonia jo vuodesta 1986.

Suositut urheiluteknologiasovellukset tuottavat eksponentiaalisen määrän arvokasta hyvinvointiin ja suorituskykyyn liittyvää dataa. Tekoälyn avulla datasta on mahdollista löytää uutta, syvempää ymmärrystä. Miljoonien eri tasoisten ja taustaisten urheilijoiden jakamie tietojen pohjalta on mahdollista tunnistaa ja tutkia erilaisia kausaliteetteja ja korrelaatioita, jotka voivat parhaillaan auttaa meitä kaikkia urheilemaan paremmin. Urheiluteknologian tuottaman informaation avulla ratkotaan myös laajemmin urheilun kenttään linkittyviä kysymyksiä, kuten urheilufanien sitouttamista.

Teknologian kehittyminen ei ole tuonut mukaan vain dataa ja uusia mittareita, vaan jopa synnyttänyt uusia urheilulajeja ja -tapoja. Esimerkiksi tietotekniikkaa hyödyntävä e-urheilu on jo noussut Suomessa jääkiekon jälkeen suosituimmaksi lajiksi. Toinen hyvä esimerkki siitä kuinka teknologia muokkaa urheilutapojamme on Zwift-sovellus, jonka avulla repetitiivinen sisäpyöräilysessio voikin nyt olla 3D-maailmassa muita pyöräilijöitä vastaan käyty visuaalisesti viihdyttävä ja adrenaalia nostattava kisa.

Raha ja urheilu ovat aina kulkeneet käsi kädessä ja urheiluteknologioiden nousu tukee luonnollisesti myös urheilutalouteen liittyvien sovellusten kehitystä. Fintech-yhtiö Trustly on erinomainen esimerkki tällaisesta menestystarinasta. Trustlyn moninkertaisesti palkittu innovatiivinen maksujärjestelmä mahdollistaa nopean ja turvallisen verkkorahaliikenteen. Trustlyn palveluihin luottavat Suomessa muunmuassa lentoyhtiö airBaltic, verkkopelipalvelu Casinohuone sekä lukuisat verkkokauppiaat.

Globaalisti urheilu- ja hyvinvointiteknologian ala kehittyy parhaillaan rajusti. Jopa neljäsosa maailman nopeimmin kasvavista yrityksistä toimii terveys- ja hyvinvointisektorilla. Mutta mikä on urheiluteknologian todellinen status Suomessa? Suomessakin urheiluteknologian toimiala on kasvussa mutta alan kansantaloudellinen vaikutus on vielä vähäinen. Vuonna 2018 alan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 330 miljoonaa euroa.

Suomessa urheilu- ja hyvinvointiteknologian saralla toimii vain hieman yli 40 yritystä. Valtaosa yrityksistä on perustettu 2010-luvulla. VTT:n johtavan tutkijan Ari Auvisen mukaan suomalainen urheiluteknologia sai potkua Nokian ja Microsoftin irtisanomisista. Monet irtisanotuista ovat alkaneet soveltaa osaamistaan urheiluteknologian saralle. Auvinen kertoo että urheiluteknologia-alan startupeja on perustettu erityisesti Ouluun, Tampereelle, Saloon ja Espooseen.

Jyväskylän yliopistolla aihetta tutkineen Ilmari Eskolan mukaan Suomella on hyvät lähtökohdat urheiluteknologiseen kehitykseen, ovathan maailmalla mainetta luoneet jo Suunnon ja Polarin kaltaiset pioneerit. Myös tuoreempia menestystarinoita luodaan jatkuvasti. Eskola huomioi kansainvälisen kilpailun koventuneen. Alan suomalaisyritysten tyypillisistä haasteista hän mainitsee tuotekehityspuolen resurssipulan sekä tekijänoikeusseikat. Eskolan mukaan on tärkeää että urheiluteknologiayritykset muistavat panostaa tuotteidensa helppokäyttöisyyteen ja tuottavat pelkkien numeroiden sijaan merkittäviä numeroita.

Suomalaiset urheiluteknologit tunnetaan maailmalla erityisesti perinteisten urheiluvälineiden päivittämisestä teknologisilla innovaatioilla. Suomesta on lähtenyt maailmalle jo muun muassa Sport IQ:n kehittämä ja lajiliitto Fiban hyväksymä maailman ensimmäinen älykoripallo sekä Wisehockey-yrityksen älykiekko, joka kerää jääkiekkoilijoiden pelidataa reaaliaikaisesti. Uutta hittiä veikataan käyttäjänsä terveystietoja tallentavasta Oura-älysormuksesta. Maaliskuuhun 2020 mennessä älysormuksia on myyty jo 150 000 kappaletta. Odotamme intohimoisesti että pääsemme juhlistamaan suomalaisurheilijoiden menestyksen ohella myös yhä useampien suomalaisten urheiluteknologiainnovaattoreiden kansainvälisiä saavutuksia.

Next article