Etusivu » Digitalisaatio » Tiedätkö, mitä haluat kysyä datalta?
Sponsored
Yhteistyössä:
avatar

Saara Hyvönen

perustajajäsen, DAIN Studios Oy

avatar

Ulla Kruhse-Lehtonen

perustajajäsen, DAIN Studios Oy

Maailman arvokkaimpien yritysten menestyksen ytimessä on kyky hyödyntää dataa liiketoiminnallisista lähtökohdista. Systemaattinen datan hyödyntäminen ja pysyvien datakyvykkyyksien rakentaminen vaatii sitoutumista ja rohkeutta investoida. 

Digitalisaatio lisää tiedon määrää, jonka hyödyntäminen voi mahdollistaa liiketoiminnallista tehokkuutta ja kasvua.

– Datasta ei kuitenkaan suoraan nouse asioita bisneksen kasvattamiseen. Data kyllä vastaa, mutta siltä pitää osata kysyä. Datan hyödyntämisen tulee olla tiiviisti sidoksissa organisaation strategiaan. On oltava kirkas visio ja ymmärrys siitä, mitä ollaan tekemässä, jotta datalle osataan esittää oikeat kysymykset, datastrategioihin ja tekoälyyn erikoistuneen DAIN Studios Oy:n perustajajäsen Saara Hyvönen painottaa.

DAIN Studios auttaa organisaatioita tunnistamaan älykkään teknologian luomia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka ovat organisaation strategian kannalta relevantteja.

– Pohdimme yhdessä liiketoimintajohdon kanssa datan hyödyntämistapoja ja tavoitteita, minkä jälkeen kartoitamme nykytilanteen. Teemme datainventaarion, jossa selvitämme organisaatiossa olemassa olevan datan laadun, hyödynnettävyyden ja arvon, DAIN Studiosin toinen perustajajäsen Ulla Kruhse-Lehtonen kertoo.

– Kartoitamme myös organisaation muut resurssit. Dataohjautuvuuteen ei riitä pelkkä tekninen potentiaali, vaan tarvitaan ihmisiä, osaamista ja taloudellista kapasiteettia. Suurimmat haasteet datakyvykkyyden tiellä ovat prioriteeteissa, budjeteissa, tavoitteissa ja organisoitumisessa, Hyvönen sanoo.

Kuva: DAIN Studios Oy

Rohkeutta kasvaa

Datan mahdollisuuksien selvittäminen edellyttää toimintamallien joustavuutta.

– Tarvitaan ketterää ja kokeilevaa otetta. Datan hyödyntäminen aloitetaan sellaisesta, jonka saa nopeasti aikaiseksi ja jota voidaan helposti testata, Hyvönen sanoo.

– Pienet kokeilut nopeilla lähdöillä osoittavat helposti, saadaanko tuloksia aikaiseksi. Jos kokeilut ovat positiivisia ja tulokset puhuvat puolestaan, tarvitaan rohkeutta investoida isompiin prosesseihin. Näin saadaan rakennettua pysyviä data- ja tekoälykyvykkyyksiä jatkuvien pikkupilottien sijaan, Kruhse-Lehtonen kannustaa.

Mari Laaksonen, [email protected]

Next article