Etusivu » Innovaatiot » Näin digitalisti Ville Tolvasen mukaan IoT mullistaa yritystoiminnan
IoT

Näin digitalisti Ville Tolvasen mukaan IoT mullistaa yritystoiminnan

Kuva: Oma arkisto

Pienimmillään esineiden internet voi olla älyn lisäämistä fyysisiin laitteisiin tai tuotteisiin, jotka ovat jollakin tapaa yhteydessä verkkoon.

Suurimmillaan se voi olla koko liiketoiminnan mullistava, älykkäitä digitaalisia palveluita tuottava ratkaisu, joka tuo lisäarvoa koko palveluketjulle. Tulevaisuus on yritysten ja palveluiden, jotka uskaltavat ottaa IoT saralla rohkeita askelia juuri nyt.

IoT mahdollistaa paljon. Se kytkee yrityksen tuotteet ja niiden käyttäjät yhteen. Tuotteet, olivat ne sitten hitsauslaitteita, hissejä, autoja tai sykemittareita, muuttuvat älykkäiksi tietolähteiksi, jotka tarjoavat yrityksille mahdollisuuden kehittää uudenlaisia liiketoimintoja.

Verkottunut tuote tai palvelu toimii myös ikkunana asiakkaan käyttötapoihin ja -tottumuksiin, jolloin tuotteen toiminnallisuutta ja suorituskykyä voidaan muuttaa kerätyn tiedon perusteella asiakkaan käyttötapoihin sopivaksi.

Yhteinen nimittäjä kaikille IoT:n mahdollistamille palveluille ja toiminnallisuuksille – yrityksestä riippumatta – on käyttäjän kokema lisäarvo.

Kyse on kilpailuedun luomisesta asiakaskeskeisesti. Mainion esimerkin tästä antaa Volvo, jonka katumaasturissa on jo useita älykkäitä ominaisuuksia, jotka helpottavat ajamista, viihdyttävät ajon aikana ja tuovat lisäturvaa mahdollisten ongelmien tai jopa kolarin varalle. Niiden avulla Volvo voi olla jatkuvassa yhteydessä asiakkaisiinsa ja huolehtia heidän tyytyväisyydestään.

Volvon ratkaisut ovat kuitenkin vasta alkusoittoa. Tutkimusyhtiö Gartnerin mukaan vuonna 2020 maailman teillä liikkuu jo yli 250 miljoonaa internetiin kytkettyä autoa. Yhä useammat autovalmistajat kehittelevät myös itsestään ajavia autoja, joiden odotetaan yleistyvän liikenteessä 2030-luvulla. Mullistus on käynnissä.

Lisää tietoa verkosta

Teollisuudessa IoT tarkoittaa laitteiden verkottumista ja niistä saadun tiedon hyödyntämistä esimerkiksi huoltojen ja käytön suunnittelussa. Verkottuneita laitteita voivat olla esimerkiksi erilaiset moottorit, hitsauslaitteet tai vaikkapa erilaiset varastointi- ja kuljetusjärjestelmät.

Esimerkiksi suomalainen hitsauslaitteita ja -ohjelmistoja tarjoava Kemppi hyödyntää IoT:ta kytkemällä hitsauslaitteet pilvipalveluun, jonne välittyy kaikki tieto hitsaustapahtumasta.

Hisseistä ja liukoportaista tunnettu KONE otti puolestaan vuosi sitten käyttöön IoT -järjestelmäalustan, jolla kerätään ja tallennetaan laitteista reaaliaikaista tietoa sekä rakennetaan uusia digitaalisia palveluja.

Lue myös: Esineiden internetin (IoT) aikakausi (Infograafi)

Uudet palvelut voivat olla ihmisten liikkumista rakennuksissa edistäviä ratkaisuja, älykkäitä rakennuksen hallintaan liittyviä sovelluksia tai esimerkiksi hissin kunnossapitoa ja etävalvontaa tukevia sekä luotettavuutta ja turvallisuutta parantavia ratkaisuja.

Yhteinen nimittäjä kaikille IoT:n mahdollistamille palveluille ja toiminnallisuuksille – yrityksestä riippumatta – on käyttäjän kokema lisäarvo. Yrityksen kannalta tärkeintä on osata hyöyntää koneista ja laitteista kerättyä informaatiota liiketoiminnan ja uusien palveluiden kehittämisessä.

Älykkäillä IoT-ratkaisuilla synnytetään enemmän ja parempaa liiketoimintaa vähemmällä. Ne ovat avain uudenlaiseen yritys- ja palvelukulttuuriin ja vene, jonka kyydistä ei kannata pudota.

Kirjoittaja Ville Tolvanen on digitalisti, strategi, konsultti ja Digitalist Network –verkoston perustaja.

Next article