Etusivu » Digitalisaatio » Haluatko eroon turhista rutiinitöistä? Apua saat ohjelmistorobotiikalla
Sponsoroitu

Konsta Martti

ohjelmistorobotiikan asiantuntija, tuoteomistaja

Monilla on mielikuva, että ohjelmistorobotiikan (Robotic Process Automation, RPA) lisenssit ovat todella kalliita ja siksi vain suuryritysten ulottuvilla. Aiemmin näin olikin, mutta Botlabsilta RPA:n saa käyttöönsä lisenssivapaasti, jolloin hinta on vain murto-osa aiemmasta.

Mitä kaikkea RPA:n avulla voi tehdä?

Ohjelmistorobotiikka sopii koosta ja toimialasta riippumatta kaikille yrityksille, joissa on edelleen rutiinina siirtää tietoa järjestelmistä toiseen manuaalisesti tai on tehtävä välttämättömiä tuplakirjauksia, kun järjestelmät eivät keskustele keskenään.

– Jos uusi kesätyöntekijä pystyy tekemään tehtävän ensimmäisenä työpäivänään, myös robotti pystyy tekemään sen helposti. Jos se taas vaatii ihmisen kokemukseen perustuvaa asiantuntemusta, tutkimme, tarvitaanko avuksi koneoppimista tai poikkeuskäsittelyitä, ohjelmistorobotiikan asiantuntija, tuoteomistaja Konsta Martti kuvailee.

Asiakkaamme ovat saaneet suurimman hyödyn siitä, että heidän työntekijänsä ovat tyytyväisempiä, kun turhauttavia ja kuormittavia rutiineja ei tarvitse enää tehdä.

Robotti on siis hyvä tekemään toistuvia säännönmukaisia prosesseja ja sopii siksi erinomaisesti esimerkiksi laskujen maksuun sekä palkkojen ja tarjousten laskentaan. RPA:n avulla työtä voi inhimillistää ja poistaa kuormittavat ”kliksuttelutyöt”, joissa piilee myös mahdollisuus virhekirjauksiin.

Käyttökohteista 50 prosenttia on taloushallinnossa, mutta Botlabs on tehnyt paljon erilaisia toimiala- ja yrityskohtaisia erikoisuuksia.

– Usein meiltä pyydetään uusia raportointiominaisuuksia, kun tietoja tarvitaan eri järjestelmistä ja halutaan suorittaa niillä laskentaa. Robotti voi tehdä myös laskelmat valmiiksi tai laatia ihmiselle suuritöiset raportit päivittäin, viikoittain tai tiheämmin. Robotin kustannuksiinhan ei vaikuta se, kuinka usein se laatii raportit, Martti kertoo.

RPA vs. integraatio: Onko RPA ”purkkaratkaisu”?

Joskus puhdas integraatio olisi paras ratkaisu, mutta sen kustannukset nousevat herkästi suuriksi ja aina integraatio ei edes ole mahdollinen. Ohjelmistorobotiikan käyttöönotto taas ei vaadi koko yrityksen toiminnan määrittelemistä, jolloin projekti on ostajalle kevyt.

RPA auttaa myös akuuteissa tilanteissa ja voi olla osana integraatioprojektia.

– Teemme roboteilla yksittäisiä toimintoja, jotka puuttuvat asiakkaan käyttämästä järjestelmästä. Sitten kun järjestelmätoimittaja lisää ominaisuuksia tai asiakas vaihtaa kattavampaan järjestelmään, robottia ei enää tarvita, Martti sanoo.

Ohjelmistorobottien hienous on siinä, että speksaus on yksinkertaista ja riittää, kun tieto on digitaalisessa muodossa, joka voidaan lukea.

– RPA mahdollistaa nopeat kokeilut ja yksittäisiä robotteja on helppo tehdä. Robotilla saa heti haluamansa tulokset ja kustannukset ovat muutamia satasia kuukaudessa, Martti jatkaa.

Kannattaako ohjelmistorobottiin investoida?

Usein puhutaan robotin tuomista laskennallisista säästöistä, käytettyjen työtuntien vähenemisestä ja nopeasta takaisinmaksuajasta, mutta Botlabsin tiimi on huomannut, että nämä numerot ovat liian kapea näkökulma.

– Asiakkaamme ovat saaneet suurimman hyödyn siitä, että heidän työntekijänsä ovat tyytyväisempiä, kun turhauttavia ja kuormittavia rutiineja ei tarvitse enää tehdä. Silloin ihmiset kokevat, että he tekevät vihdoin sitä, mitä heidät on palkattu tekemään. Tämä on iso positiivinen asia työhyvinvoinnin näkökulmasta, Martti korostaa.

Toisaalta ohjelmistorobotti voi herättää työntekijöissä pelkoa omien töiden katoamisesta.

– Tämä on ymmärrettävä pelko, mutta en ole vielä koskaan tavannut ihmistä, jonka työ olisi pelkästään copy-pastea. On myös otettava huomioon, että robotti on hyvä tekemään rutiineja, mutta ihmiset ovat hyviä tekemään päätöksiä. Nykyteknologia ei vielä pysty korvaamaan asiantuntijatyötä, Martti muistuttaa.

Next article