Etusivu » Digitalisaatio » Digipalvelut mahdollistavat vesilaitosten kehityksen
Sponsoroitu

Digitalisaatiossa on paljon potentiaalia vesilaitosten toiminnan tukemiseen ja parantamiseen, ja strateginen suunnittelu antaa siihen selkeät askelmerkit.

– Vesilaitosten toiminnan suunnitteluun, koordinointiin ja ennakointiin on tarjolla monenlaisia digitaalisia työkaluja. Niiden avulla voidaan vähentää manuaalista työtä, kuten tietojen etsimistä, yhdistelemistä ja raportointia, kertoo Rambollin projektipäällikkö Anna Sipilä.

Vesihuoltoverkostojen parissa työskentelevä projektipäällikkö Tuija Laakso tietää, että pienelläkin laitoksella on hallittavana satoja kilometrejä omaisuutta maan alla.

– Kun tuota omaisuutta halutaan hoitaa hyvin, tiedonhallinta ja analysointi on tärkeää. Digitaaliset työkalut helpottavat monia arkirutiineja, kuten verkostojen kuntotutkimuksia sekä saneerausten kohdentamista ja toteutusta. Ennen kaikkea ne auttavat tekemään parempia päätöksiä vähemmillä resursseilla.

Laakson mukaan laitosten työntekijöillä on kyllä paljon tietoa, mutta se on usein vain heidän omassa päässään.

– Kun tieto on yhden ihmisen varassa, se kuormittaa työssä. Digipalveluja hyödyntämällä on helpompi tehdä vaikkapa varautumissuunnitelma ja päätökset siitä, missä järjestyksessä verkosto saneerataan. Suuri osa vesihuoltoverkostojamme alkaa olla siinä iässä, että mittavia saneerauksia tarvitaan. Laajojen verkostojen hahmottamisessa digitalisaatio on korvaamaton apulainen.

Sipilän mukaan osaavan työvoiman houkutteleminen ja sitouttaminen on haaste niin vesihuollossa kuin muillakin aloilla. Vesilaitoksen työntekijän on usein oltava moniosaaja – on hallittava kiinteistöt, prosessit, verkostot ja data.

– Pienillä toimijoilla on vaikeaa saada uusia työntekijöitä. Työmenetelmät voivat vaikuttaa hiukan vanhanaikaisilta nuorten silmissä, joten digitalisointi voisi auttaa tässäkin pulmassa, hän arvelee.

– Digitalisointi ei tarkoita työpaikkojen menetyksiä. Se järkeistää ja tehostaa työtä, mutta ei korvaa ihmisiä, Laakso huomauttaa.

Nykytilan kartoituksesta on hyvä aloittaa

Anna Sipilä muistuttaa, että digitalisoinnissa on syytä olla ajoissa liikkeellä.

– Emme tiedä, millainen maailma on 10 tai 15 vuoden kuluttua. Se on varmaa, että silloin ei toimita yhden henkilön tiedon tai tulostettavien asiakirjojen varassa. Jos digitalisoinnin aloittamista lykätään, menetetään koko ajan mittavia hyötyjä.

– Toimintojen digitalisointi kannattaa aloittaa kartoittamalla tämän hetken tilanne ja tarpeet, neuvoo Laakso.

Liikkeelle voi lähteä yksittäisestäkin ongelmasta, kuten viemäreiden vuotovedet.

– Sopiva ratkaisu on aina tapauskohtainen, Sipilä jatkaa.

– Jos pieniä yksittäisiä digiuudistuksia on jo tehty, mutta ei tiedä oikeaa seuraavaa siirtoa, nykytilan kartoituksesta on hyvä aloittaa. Sen voi toki tehdä itse, mutta asiantuntijan mukaan ottaminen helpottaa työtä. Meillä Rambollilla on kokeneita asiantuntijoita valmiina auttamaan vesilaitoksia digitalisaation nykytilanteen ja tavoitetilan kartoittamisessa.

– Kun selkeä suunnitelma on tehty, rahoituksen hakeminen helpottuu eikä henkilöstön vaihtuminen häiritse jatkuvuutta. Kun digistrategia on tehty ja polku luotu, kaikki tietävät, mitä tehdään seuraavaksi ja paljonko rahaa tarvitaan. Selkeä kokonaiskuva tilanteesta turvaa toiminnan jatkuvuuden, Sipilä kiteyttää.

Tutustu digitaalisuuden ja asiantuntijuuden yhdistäviin ratkaisuihimme:
Opseyes: Konenäkösovellus aktiivilietteen mikroskopoinnin tulosten tulkintaan. Tekoälyalgoritmi tunnistaa yleisimmät rihmamaiset bakteerit ja antaa asiantuntijamme laatimat prosessinajo-ohjeet 10 minuutissa.
RAIN – Ramboll Intelligence: Tietopohjainen prosessin operoinnin tukialusta. Prosessidata analysoidaan automaattisesti ja tulosten perusteella käyttäjä saa visualisaatioita, operointiehdotuksia sekä käytännön tason ohjeistuksia. Ennustava algoritmi auttaa ennakoimaan ja ehkäisemään prosessihäiriöitä sekä niihin liittyviä kustannuksia ja päästöjä. 

Next article