Digitaalinen ratkaisu sisältää erilaiset ja eri tiloissa käytössä olevat näyttöpinnat, kuten infotelevisioratkaisut, ovenpielinäytöt, potilastelevisiot ja neuvotteluhuonenäytöt.

– Näytöt muodostavat älyjärjestelmän, jonka kautta viestitään kohdennetusti eri ryhmille, kuten henkilöstölle tai potilaille. Näytön on tarkoitus tarjota jotakin juuri kyseiselle katsojalle tärkeää, Kariniemi-Örmälä sanoo.

 

Digitalisaatiosta kustannus-tehokkuutta

Koska tarpeet eri osastoilla ovat erilaisia, voidaan sisältöä jakaa sen mukaisesti, mitä eri käyttäjät tarvitsevat.

Info-tv:n kautta potilaat, vieraat ja henkilökunta voivat saada tietoa esimerkiksi osastokohtaisesta jonotilanteesta tai hätätilanteista. Hoitajakutsujärjestelmään integroitu potilastelevisiojärjestelmä puolestaan parantaa potilasturvallisuutta ja mahdollistaa rutiininomaisten työsuoritusten vähentämisen.

– Esimerkiksi mittareita ei tarvitse käydä lukemassa jatkuvasti sängyn vieressä, kun kyseisen asiakkaan tilanteen voi tarkistaa toisessa tilassa olevalta näytöltä. Toiveena on, että järjestelmä tuo kustannustehokkuutta, kun voimme sen avulla hoitaa asioita, jotka ovat ennen vaatineet henkilöiden siirtymistä tai käsin kirjausta ja tiedonsiirtoa, sanoo Kariniemi-Örmälä.

 

Teknologia kuntoutumisen tukena

–Meille tärkeät kuntoutuksen, itsepalvelun, oma- ja itsehoidon näkökulmat tulevat vahvasti esille myös digitalisaatiossa. Esimerkiksi potilastelevisioissa sisällön tulee motivoida potilasta liikkeelle. Teknologian pitää tukea kuntoutumista, Kariniemi-Örmälä sanoo.

Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus on suunniteltu monikäyttöiseksi, joten henkilökunnalla ei ole pysyviä omia huoneita.

–Järjestelmä mahdollistaa sen, että tietoja voidaan jakaa eri tiloissa tarpeen mukaan. Ovenpielinäytöillä voidaan viestiä siitä, onko huone vapaa vai varattu, kertoa kuka huonetta käyttää tai jakaa tilankäyttökalenterin. Näin tila- ja henkilöstöresurssin käyttö tehostuu, Kariniemi-Örmälä kuvailee.

– Järjestelmän käyttöönotto on digitalisaation alku, ei loppu. Vastuu digitalisaation edistämisestä on nyt meillä käyttäjillä ja asiakkaillamme. Kun kokemuksia ja asiakaspalautetta kertyy, syntyy taas uusia ideoita ja ratkaisuja, joilla voimme hyödyntää uutta teknologiaa. Tämä on kehittyvä prosessi, toteaa Kariniemi-Örmälä.