Etusivu » Digitalisaatio » Anne Berner: “Tulevaisuuden liikennettä älykkäässä kaupungissa”
Tulevaisuuden kaupungit

Anne Berner: “Tulevaisuuden liikennettä älykkäässä kaupungissa”

anne-berner
anne-berner
Kuva: Sakari Piippo / Valtioneuvoston kuvapankki

Sulje silmäsi ja kuvittele hetki, miltä näyttää tulevaisuuden liikennejärjestelmä älykkäässä kaupungissa?

Kun ajattelen tulevaisuuden kaupunkiliikennettä, näen ensisijaisesti viihtyisän kaupunkitilan, joka palvelee yhteiskunnan eri toimijoita monella eri tasolla. Ensinnäkin liikennejärjestelmä tarjoaa houkuttelevan ympäristön päästöttömille liikennemuodoille kuten kävelylle, pyöräilylle sekä esteettömän liikkumisen kaikille käyttäjille.

Tulevaisuuden kaupungissa toimii luotettava ja kattava joukkoliikenneverkosto, jonka palveluja täydennetään monipuolisilla ja yksilölle räätälöidyillä liikkumispalveluilla. Erityisesti kasvavilla kaupunkiseuduilla joukkoliikenteen merkitys kasvaa entisestään, kun pyrimme kohti päästötöntä ja puhdasta liikennettä. Uusia, perinteistä joukkoliikennettä täydentäviä palveluja ja toimintamalleja rakennetaan avoimen ja reaaliaikaisen tiedon avulla. Minkälaisen liikkumispalvelun sinä haluaisit? Miltä tuntuisi, jos voisit vain hypätä ajoneuvon kyytiin ja hyödyntää matka-ajan haluamallasi tavalla, kuten lukemalla kirjaa, katsomalla suosikkiohjelmaa tai valmistautumalla tulevaan tapaamiseen?

On todennäköistä, että myös ajoneuvojen omistajuus muuttuu ja ajoneuvoista tulee yhä suuremmissa määrin jaettu hyödyke

Voit myös mielessäsi kuvitella tilanteen, kun kaupungissa liikkuessasi vastaantulevilla ajoneuvoilla ei olekaan kuljettajaa. Ajoneuvot poimivat kyytiinsä matkustajia ja tavaroita, ja kuljettavat ne optimaalisinta reittiä haluttuun kohteeseen. Liikenteen automaatio on jo tapahtumassa. Digitalisaation, automaation ja robotisaation myötä liikkuminen ja logistiikka tehostuvat merkittävästi, liikenteen turvallisuus paranee ja liikenteen häiriöt vähentyvät. Autonomiset ajoneuvot tulevat mullistamaan kaupunkiliikenteen.

Tulevaisuuden kaupunki tulee suunnitella autonomiset ajoneuvot huomioiden

On varmistettava, että niin kaupunkilaisten liikkumispalveluiden kuin jakelu- ja tavaraliikenteenkin käytössä on tarkoituksenmukaisia lastaus- ja pysähtymispaikkoja moninaisiin ja vaihteleviin tarpeisiin. Vaikutukset ulottuvat myös kaupunkitilaan, kun pysäköintitilan tarve kaupungeissa pienenee ja tilaa vapautuu uudenlaiseen käyttöön.

On todennäköistä, että myös ajoneuvojen omistajuus muuttuu ja ajoneuvoista tulee yhä suuremmissa määrin jaettu hyödyke.  Liikenteen käytössä oleva tieto lisääntyy räjähdysmäisesti tulevina vuosina ja vuosikymmeninä, kun verkkoon kytkeytyy yhä useampi käyttämämme esine ja erilaisten tietokantojen data on avattu eri toimijoiden käyttöön. Tämä tieto mahdollistaa meille täysin uudenlaisen liikkumisympäristön.

Älykkääseen liikkumiseen ja logistiikkaan kuuluvat olennaisesti myös vaihtoehtoiset polttoaineet, jotka mahdollistavat puhtaamman liikenteen ja ilmastonmuutoksen hillinnän. Uusiutuvia ja vähäpäästöisempiä polttoaineita tulee olla käyttäjien saatavilla, mikä edellyttää muun muassa kattavaa polttoaineiden jakeluverkkoa.

Liikenteellä on monia positiivisia vaikutuksia kaupunkien ja niiden asukkaiden elämään, kunhan emme sorru luomaan ympäristöä, jossa kansalaisten arki ja yritysten kilpailukyky sulavat ruuhkiin ja aikansa eläneisiin ratkaisuihin. Hyvät liikenneyhteydet ovat kaupunkiseutujen kehityksen moottori ja ne houkuttelevat ympärilleen toimintaa, ihmisiä ja innovaatiota.

Haluan nähdä Suomessa maailman älykkäimmän liikennejärjestelmän. Ihanteellisessa tilanteessa eri liikennemuodot muodostavat sujuvia matkaketjuja, jotka palvelevat monipuolisia liikkumis- ja kuljetustarpeita. Meillä on kaikki edellytykset ja kyvykkyydet tämän tavoitteen toteuttamiseen.

Kirjoittaja Anne Berner on liikenne- ja viestintäministeri.

Next article