Vielä eivät koneet myy asuntoja, mutta tekoäly on jo nyt voimakkaasti mukana asuntokaupassa – sen avulla saadaan muun muassa paremmin kohdennettua myynnissä olevien asuntojen markkinointia. Samalla asuntojen hinnoittelusta tulee läpinäkyvämpää, kun jo olemassa olevaa dataa esimerkiksi asuntomarkkinoista voidaan hyödyntää entistä paremmin.

– Tekoälyyn pohjautuva malli pystyy yhdistämään asunnon arviossa kerätyt tiedot eri tietolähteistä ammennettuun suureen määrään julkista sekä yksityistä tietoa ja luomaan tämän perusteella hinta-
arvioraportin. Kukaan ihminen ei pystyisi tällaiseen koskaan, toimitusjohtaja Kalle Salmi sanoo.

Hintaan vaikuttavat paitsi alueen toteutuneet kauppahinnat ja myyntiajat sekä markkinoiden tarjonta ja kysyntä, myös alueen palvelut ja tulevaisuuden näkymät sekä asunnon ja taloyhtiön kunto sekä taloudellinen tilanne. Tekoälyn avulla asunnosta voidaan näin antaa aiempaa huomattavasti tarkempi hinta-arvio.

 

Asunnosta korkein mahdollinen hinta

Kodit.io tarjoaa asiakkailleen algoritmeihin ja automaatioon pohjautuvan asuntotietoalustan, jonka tarkoitus on merkittävällä tavalla helpottaa asuntojen myyntiä ja ostoa. Salmen mukaan asunnon hintatarjous on reaaliaikaiseen markkinatietoon ja laajaan data-analyysiin perustuva arvio oikeasta hinnasta.

– Asunnossa suoritetaan ensin laaja kuntoarvio, minkä jälkeen tekoäly yhdistää asunnon arviossa kerätyt tiedot valtavaan määrään erilaista dataa ja luo hinta-arvioraportin.
Asunnosta tehdään tarjous tähän hinta-arvioon pohjautuen. Salmi korostaa, etteivät sisustus tai asunnon siisteys vaikuta hinta-arvioon ja tarjoukseen.

– Asuntokauppamme on älykästä, ja eri algoritmien avulla me pystymme arvioimaan paitsi nykyiset hinnat, myös asuntojen tulevat hinnat. Asunnon oikea hinta on aina korkein mahdollinen hinta, joka asunnosta on saatavissa sillä hetkellä.

Lisää tietoa: kodit.io