Olemme jo ottaneet merkittäviä askeleita muutamassa vuodessa, mutta suurimmat mullistukset ovat yhä edessäpäin. Tekeminen ja tulokset paranevat, vaikka parhaasta osaamisesta onkin pulaa lähes kaikilla alan toimijoilla.

Kehittämisen haaste on siirtynyt teknologian ja palveluiden toimivuudesta kulttuurien ja toimintamallien muutosjohtamiseen.

Aito Digitalisaation hyödyntäminen katsoo myös aina kehittämisen ja palveluiden vaikutusta koko yrityksen tai yhteisön liiketoimintaan. Ennen palveluiden suunnittelun aloittamista kehitystä tulisi aina arvioida 1) Johtamisen, 2) Kasvun, 3) Kehittämisen, 4) Tehostamisen ja yhä enemmän 5) Vastuullisuuden näkökulmista. Usein digitoimalla ja digitalisaatiota avulla toimintaa kehittämällä saavutetaan parempia tuloksia jopa kaikissa eri näkökulmissa. Onnistunut digitointi vie koko organisaation tekemistä seuraavalle tasolle.

Ei digitalisaatio mitään tuo, jos vanhaa tekemistä ei samalla muuteta. Mikään ei yleensä myöskään muutu, mikäli kukaan ei samalla suutu. Digitalisaation hyötyjen vieminen vaatii aidosti liiketoimintaa, toimintamalleja ja tekemistä muuttavia tekoja. Vain siten saadaan enemmän ja parempaa aikaiseksi vähemmällä vaivalla, kuluilla ja kustannuksilla.

Hämmentävintä digitalisaation hyödyntämisessä Suomessa on selkeiden, jaettujen ja organisaatioiden yhteisten tiekarttojen puuttuminen lähes täysin arjen tekemisestä. Viimeisen kolmen vuoden aikana olen sparrannut lähes 200 eri organisaatiota aiheesta. Kysyn aina, onko teillä selkeä ja visualisoitu suunnitelma digitalisaation hyödyntämisen lopputuloksista seuraavan kolmen vuoden aikana? Vastaus on lähes poikkeuksetta kielteinen. On ihmeellistä ostaa matkalippuja kohti tuntematonta. Esimerkkejä ja osaamista riittää jo konkreettisten ja selkeiden visioiden ja tiekarttojen tekemiseen.

Miten ihmeessä voimme kehittää ilman päämäärää? Eihän kukaan investoi tehtaisiin tai rakennuksiinkaan ilman tietoa liiketoiminnallisesta lopputuloksesta. Tuntuu, että IT-ala on ainoa paikka, jossa rahaa kulutetaan ja palveluita versioidaan ilman tarkkaa tietoa lopputuloksista. Aivan kuin asiakas kävelisi konsultin luokse ja sanoisi kädet ylhäällä: ”Voisitteko viedä kaikki rahani.”