– Mahdollisuudet lisääntyvät eksponentiaalisesti kun yhdistetään IoT-teknologia, Big Data ja analytiikka, sanoo Wapice Oy:n toimitusjohtaja Pasi Tuominen.

Digitalisaatio on ollut Wapicen agendalla alusta lähtien.

– Olemme tehneet digitalisoituja järjestelmiä 20 vuoden ajan. Digitalisaatiomme konkretisoituu IoT-TICKET -alustassamme, jonka taustalla on yli kymmenen vuoden kehitystyö. Tuomme hyvin tavoitehakuisesti helppokäyttöisyyttä loppukäyttäjälle taustalla toimivien teknisten ratkaisujen ollessa yhä monimutkaisempia.

 

Ykkösluokan lippu esineiden internetiin

IoT-TICKET on laajakäyttöinen tuote, jonka komponentit ja toiminnallisuus vertautuvat toimisto-ohjelmiin.

– IoT-TICKET on esineiden internetin maailmaan viety office-rakenne. Keskeistä on huolellisesti toteutettu ja laiteriippumaton dashboard, täysin integroitu raporttimoottori ja drag and drop -toiminnot. Viimeisin versio IoT-TICKET:stä on täysin web-pohjainen, Tuominen sanoo.

Datan syväanalysoimisen, visualisoimisen ja raportoimisen mahdollistaa upotettu analytiikkamoottori.

– Ratkaisuja yhdistää flow-pohjainen tiedonkäsittelymalli.

Käyttöliittymän voi IoT-TICKET:ssä rakentaa tyhjästä jopa minuuteissa.

– Asiakkaalle personoidun uuden käyttöliittymän ja raporttien rakentaminen tapahtuu vetämällä ja pudottamalla valmiista elementeistä kaikki tarvittava. Ohjelmointitaitoja ei tarvita, Tuominen toteaa, ja jatkaa:

– Dataa voidaan siirtää joko Wapicen pilveen tai asiakkaan valitsemaan pilvipalveluun.

 

Kustannustehokkuutta ja innovaatioita

IoT tuo sekä yrityksille että kaupungeille runsaasti uusia mahdollisuuksia. IoT-TICKET:ä käyttävät jo useat pörssiyhtiöt ja lukuisat pk-yritykset.

– Tällä hetkellä moni yritys käyttää digitalisaatiota järjestelmien kustannustehokkuuden parantamiseen. Massiivinen datan generoituminen ja eri datojen uudenlainen yhdisteleminen synnyttää yhä enemmän oivalluksia, keksintöjä ja kokonaan uudenlaista liiketoimintaa, Tuominen toteaa, ja jatkaa:

– Esimerkiksi tietyntyyppisten etähallintaratkaisujen generoimaa tietomassaa analysoimalla huomataan trendejä, joita kukaan ei ole huomannut ennen. Näin voidaan päätellä monenlaisia asioita esimerkiksi veden- tai sähkönkulutuksesta tai vaikkapa linja-auton toiminnasta.

Riippumattomana teknologiatoimittajana Wapice edistää myös esineiden internetin mahdollistavien LoRa-verkkojen käyttöönottoa ottamalla sen käyttöön suurimmissa kaupungeissa Suomessa.

– LoRa-verkoissa lähetetään pieniä tietopaketteja hitaasti muuttuvasta datasta, kuten paikkatietoja tai lämpötilaeroja. LoRa-verkot mahdollistavat kymmenien kilometrien ulottuvuuden ilman sim-korttia.
Lähitulevaisuuden trendinä Tuominen nostaa esille lisätyn todellisuuden, jonka ratkaisuja Wapice tarjoaa jo nyt.

– Erityisesti infrastruktuurin tehostamisessa voidaan lisättyä todellisuutta käyttäen visualisoida asioita, joita ei aiemmin nähty kuin mittareilla. Putkimies voi katsoa esimerkiksi älypuhelimen tai HoloLens-lasien kautta rakennusta ja saada tietoa kiinteistön vedenkulutuksesta ja lämpötilajakaumasta.

Wapicen tavoitteena on olla osa ekosysteemiä, jossa myyjät ja käyttäjät pystyvät itsenäisesti rakentamaan ja operoimaan IoT-järjestelmiään.

– Me haluamme, että toimiva IoT-järjestelmä on yhtä helppo tehdä kuin hotellivaraus netissä, summaa Tuominen.