Näköpiirissä on kuitenkin menneeseen verratuna paljon kovempaa kyytiä, kun teollinen internet ja big datan hyödyntäminen vievät tiedon määrän uudelle tasolle. Tässä uudessa ympäristössä tiedonhallinta nousee strategiseksi kysymykseksi.

– IoT-ratkaisuja ei tulisi nähdä erillisenä saarekkeena yrityksen tietojärjestelmissä, vaan osana kokonaisuutta. Liiketoiminnallisten hyötyjen kannalta avainasemassa ovat tietomassojen hallinta, analytiikka ja integrointi operatiivisiin järjestelmiin. Yrityksellä jo olemassa olevien tietovarastointi- ja analytiikkajärjestelmien hyödyntäminen uusissa IoT-ratkaisuissa on mahdollista, kertoo Aveso Oy:n toimitusjohtaja Sami Heino.

 

Järjestelmä voi tunnistaa riskit ennakoidusti

Tyypillisenä esimerkkinä IoT:sta voidaan pitää maantieteellisesti eri puolille sijoitettuja teollisuuden kylmävarastoja. IoT-ratkaisut keräävät näistä esimerkiksi lämpötila- ja kosteustietoja ja antavat hälytyksen, jos arvot nousevat sallittujen rajojen yläpuolelle. Samalla hälytyksellä on mahdollista saada kunnossapitohenkilön lisäksi yhteys esimerkiksi varaosien toimittajalle ja siten logistiikkaketju käyntiin välittömästi.

– Kehittynyt järjestelmä myös tunnistaa jo riskin vikaantumiselle, jolloin huoltotoimenpiteet voidaan aloittaa jo ennen varsinaisen ongelman puhkeamista, Heino kertoo.

 

Aveso toimittaa IoT-ratkaisun Microsoft-teknologialla

Aveso Oy toimittaa parhaillaan merkittävälle suomalaiselle automaatio- ja sähkökomponenttien maahantuojalle IoT-ratkaisua, joka mahdollistaa älykkäiden sensorien ja niiden gateway-laitteiden etähallinnan sekä sensorien lukeman datan analysoinnin ja visualisoinnin. Ratkaisu kehitetään Microsoftin Azure -pilvipalvelualustalle.

– Aveso on jo pitkään kehittänyt tiedonhallintaratkaisuja Microsoft-teknologialla ja määrätietoinen työmme näkyy nyt myös IoT-puolella. Aveson vahva osaaminen järjestelmäintegraatioissa, tietovarastoinnissa sekä business intelligence- ja pilviteknologioissa ovat kaikki myös IoT-ratkaisujen kulmakiviä. Odotamme IoT-alueelta vahvaa kasvua tänä vuonna, Heino kertoo.