Kysymyksiin vastasi Viestintäviraston pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Mikä on 5G?

5G on laaja-alaisesti kehittynein versio tähänastisista matkaviestinteknologioista. 5G-teknologia liittää nykyistä sujuvammin ja nopeammin laitteet, palvelut ja järjestelmät verkkoon. Tämä edistää kaikkien palveluiden verkottumista ja saatavuutta, ja parantaa näin kuluttajien arjen sujuvuutta. Kansalaisille 5G merkitsee lisäksi nykyistä vaikuttavampia viihde-elämyksiä, kun kuvanlaatu paranee ja virtuaaliset sovellukset yleistyvät.

 

Mitä hyötyä 5G-verkko tuo?

Laajasti katsoen 5G-yhteydet voivat synnyttää uusia yhteiskunnallisia, taloudellisia ja kilpailukyvyllisiä hyötyjä. Ennen kaikkea palveluiden innovointi tuo uusia liiketoiminnallisia mahdollisuuksia. 5G ratkaisee esimerkiksi nykyisten radiotaajuuksien kapasiteettiongelmia. 5G-verkossa käyttäjän kokema maksimisiirtonopeus voi olla jopa 50 Gbit/s tai käyttäjän kokema yhteysviive radioverkossa niinkin pieni kuin 1 ms. Samalla 5G-teknologia mahdollistaa energiatehokkuuden laitteiden akkukeston ollessa jopa sata kertaa parempi kuin nykyisissä laitteissa.

 

Millä aloilla 5G-verkon tuomat muutokset vaikuttavat nopeimmin?

Alkuvaiheessa 5G-verkot tukeutuvat 3G- ja 4G-verkkoihin, minkä jälkeen 5G-verkkoja voidaan rakentaa entistä laajemmin erityistarpeisiin kuten älykkääseen terveydenhuoltoon tai älytehtaisiin. Yritysten näkökulmasta 5G-teknologia voi hyvin olla ratkaisu joihinkin kysymyksiin, kun yritysten prosesseja ja palveluja halutaan digitalisoida tai automatisoida.

 

Miten 5G-verkon tuloon tulisi valmistautua?

5G-verkkojen suuret tiedonsiirtonopeudet tarvitsevat toimiakseen valokuituverkon tasoisia siirtoyhteyksiä runkoverkkoon. 5G-verkkojen nopeaa leviämistä helpottaisi se, että valokuituyhteyksiä olisi kattavasti saatavilla tukiasemakäyttöön.